Peníze, které v Afghánistánu rozdávaly CIA a MI6, zřejmě posílily korupci

29. 4. 2013

čas čtení 2 minuty
Americká CIA a britská MI6 pravidelně rozdávaly velké finanční částky kanceláři afghánského prezidenta Hamida Karzaie, aby si k němu a jeho nejvlivnějším spojencům a činitelům udržely přístup. Jenže tento pokus kupovat si vliv zřejmě většinou selhal a jen podpořil v Afghánistánu korupci, konstatují bývalí diplomaté a političtí analytikové.

Jak uvedl americký deník New York Times, CIA rozdávala Afgháncům desítky milionů dolarů. Množství peněz, které rozdávali Britové, bylo prý menší a mělo financovat různé mírové inciativy, které se neuskutečnily.

Hamid Karzai, který je v současnosti na návštěvě Helsinek, uvedl, že jeho Národní bezpečnostní rada dostávala v posledních deseti letech finanční podporu od americké vlády, ty finanční částky "nebyly velké" a byly používány pro celou řadu účelů, včetně pomoci raněným v konfliktech. Yama Torabi, ředitel organizace Integrity Watch Afghanistan, zdůraznil, že prezidentova minimalistická odpověď "lidi rozzuřila": "Nevíme, kolik peněz bylo poskytnuto, k čemu byly použity a zda došlo ke korupci. Nedozvíme se to, pokud nedojde k serioznímu vyšetřování."

Činitelé poukazují na to, že tyto americké a britské "stínové peníze" pomáhaly podporovat válečné magnáty a zkorumpované úředníky. Tím prohloubily nedůvěru afghánského obyvatelstva v kábulskou vládu a její zahraniční stoupence. Podpořilo to vznik protivládního povstání.

CIA rozdávané peníze někdy vyvolávaly rozpory mezi různými částmi americké vlády, zastoupené v Kábulu, svědčili diplomaté v Kábulu, zejména pokud za peníze získal přístup ke Karzaiovi místní šéf CIA bez vědomí či souhlasu amerického velvyslance v Kábulu.

Jeden pozorovatel konstatoval: "Víme, že americké peníze se rozdávaly hodně mimo oficiální rozpočet, šly přímo přes jednotlivce a firmy, a to vede ke korupci." Jeden americký činitel sdělil deníku New York Times: "Největším zdrojem korupce v Afghánistánu byly Spojené státy."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6528

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2013