Mám sedm zaměstnání a mám je rád. Důvody, proč to budete mít také tak

1. 5. 2013 / John Robb

čas čtení 3 minuty

"Můj otec strávil celý svůj život v jediném zaměstnání, já jsem jich měl sedm a mé děti budou mít sedm zaměstnání současně. (Henry Mason-Seth Godin)

Ten citát je přesný. Řekl jsem to samé přinejmenším tucetkrát, ale nikdy tak stručně.

Abyste tomuto citátu trochu lépe porozuměli, zde jsou dva příklady, jak by mohlo být možné vykonávat sedm zaměstnání a přitom si užívat života.

Příležitostná nebo okamžitá práce

První příklad se soustředí na internetem zprostřekovanou interpersonální ekonomiku po internetu. Už jsme to trochu viděli u lidí, kteří se živí na eBay a Craigslistu (elektronickém prodeji), ale to je jen zahřívací kolo.

Tato nová práce bude příležitostná, rychlá a najdete si ji na internetu. Dobrým příkladem je společnost Sidecar. Ta umožňuje každému s čistým trestním rejstříkem, aby se stal taxikářem. Dvousměrný systém hodnocení reputace (řidiče i zákazníka) udržuje vysokou kvalitu. S využitím takových systémů založených na interpersonální komunikaci můžete mít v kteroukoliv chvíli sedm příležitostných "zaměstnání".

Je to odolné vůči turbulencím? Jistě, pravděpodobně bude vždy dostatek práce, protože tento systém omezuje vaši závislost na kterémkoliv jednotlivém zaměstnavateli.

Proč je to pro lidi atraktivní? Je to velmi flexibilní systém, který umožňuje stanovit si sám množství práce tak, jak potřebujete. Můžete se volně pohybovat a žít nomádským způsobem (což je skvělé, pokud jste mladí).

Váš úspěch je skutečně založen na vaší reputaci. Na charakteru záleží (dlouho tomu tak nebylo).

Nemusíte papírovat. Nemáte šéfa ani stoh hlášení, která je třeba vyplnit.

Optimálně většina systémů, které tohle umožní, bude založena na bázi družstva.

Lokální svépomoc

Další přístup je založen na svépomocném zaměstnání na lokální úrovni. V tom případě proměníte svůj dům v krajinu produkující potraviny (foodscaping). Právě o tom píšu zprávu. Jde to mnohem dále než prosté zahradničení.

Budete doma vyrábět energii (a přebytky prodávat do sítě, abyste si vydělali na důchod). Právě jsem dokončil zprávu, která vám ukáže, jak to udělat.

Budete sbírat dešťovou vodu ze svého domu (ukážu, jak na to).

Budete vyrábět různé věci doma a prodávat je do světa online, nebo prodávat své vědomosti jako konzultant přes globální síť nebo v rámci lokální kanceláře se 3-4 různými klienty.

Myslím, že tohle je patrně nejodolnější přístup.

Doufám, že jste získali určitý vhled do toho, jakým směrem se věci mění.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
16107

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2013