DESTABILIZACE EVROPY:

Francie v krizi

28. 4. 2013

čas čtení 4 minuty

Nezaměstnanost ve Francii dosáhla minulý týden rekordních 3,22 milionu osob a od loňského roku se zvýšila o 11,5 procenta. Obrovsky klesla popularita prezidenta Françoise Hollanda. V ocelářském středisku Florange v severovýchodní Francii zuří dělníci: Hollande jim přislíbil, že jejich ocelárny zachrání, neučinil tak. Majitel, miliardář Lakshmi Mittal, je právě nechal uzavřít. Ekonomika ve Francii stagnuje.

Herec Gérard Depardieu přijal ruské občanství a opustil Francii na protest proti navrhovanému pětasedmdesátiprocentní dani pro osoby, které vydělávají více než 1 milion euro ročně. Peugeot-Citroën, druhá největší automobilka v Evropě, oznámila, že uzavře svou továrnu na pařížském předměství v Aulnay. Bude to první francouzská automobilka za posledních 20 let, která bude zlikvidována. Prezident Hollande, jemuž před posledními prezidentskými volbami přezdívali "Pan Normální", v kontrastu s milionářskými výstřelky jeho předchůdce, Nicolase Sarkozyho, se octl uprostřed velmi trapného sporu s matkou svých dětí, Ségolène Royal, a svou současnou partnerkou Valérie Trierweiler.

Francii rozdělilo schválení zákona legalizujícího sňatky homosexuálů a adopci dětí. Velkou PR katastrofou pro současnou francouzskou vládu, která přislíbila, že odstraní korupci, bylo přiznání bývalého francouzského ministra pro rozpočet, Jérôme Cahuzaca, že si ukryl na tajném švýcarském kontě miliony eur, aby nemusel platit daně.

Hollandova popularita za rok klesla z 65 procent na 25 procent. Je nejnepopulárnějším prezidentem od založení páté francouzské republiky r. 1958.

Potíž je, že před prezidentskými volbami Hollande neřekl Francouzům, že bude zapotřebí reforem. Ostře kritizoval jen bohaté. Teď mají francouzští voliči dojem, že je podvedl. Hollande prostě nechtěl být agresivní a alarmistický.

Má úmyslně neformální přístup k vládě. V důsledku toho ale vznikají frakce a zmatek. Hollande se snaží záměrně nevypadat hyperaktivní, jako byl Sarkozy, a tak často vypadá příliš neangažovaně, příliš skromně a nevzrušeně. Lidé mají dojem, že nic nedělá. Voličům vadí, že Hollande nedokáže v době krize zmobilizovat národ. Mají pocit, že je ve vleku událostí. Francouzi chtějí mít v čele státu autoritu.

Vinu za špatnou ekonomickou situaci ve Francii má však prý především Angela Merkelová. Hollandovi se nepodařilo s ní vyjednat podmínky škrtů a dojednat větší důraz na růst a na investice. Francouzská vláda zápolí s dusivým omezením drakonického hospodářského programu, jehož cílem má být snížení francouzského rozpočtového deficitu na 3 procenta HDP. Škrty způsobily další zadluženost a francouzská vláda bude nucena zavést dalších 5 miliard škrtů.

Levice odsoudila zvýšení DPH, které poškodí nejvíce chudé lidi. Kritizuje také nové omezování zaměstnaneckých práv. Hollande připravuje omezit důchodová práva a to vyvolá ve Francii obrovskou kontroverzi.

Kontroverze ohledně herce Depardieua byla jen jednou z konfrontací pro prezidenta, který nemoudře přiznal, že mu nejsou bohatí zrovna sympatičtí. Bernard Arnault, šéf firmy LVMH, prodávající luxusní zboží, nakonec zrušil svou žádost o belgické občanství a popřel, že se chce vyhnout placení 75 procentní daně. Avšak kontroverzi týkající se této superdaně shrnula titulní strana deníku Libération, který otiskl titulek, věnovaný Arnaultovi: "Jdi do prdele, bohatý idiote!"

Hollande přiznal, že neočekával, že "krize bude trvat tak dlouho". V nedávném rozhovoru však trval na tom, že reformy trhu práce a rozpočtová disciplína, které zavedl, umožní Francii vrátit se k prosperitě. Ostatní politikové v dnešní francouzské vládě si tím nejsou tak jisti. Na levici socialistické strany usilují vlivní ministři jako Arnaud Montebourg a Benoît Hamon o zrušení programu škrtů. "V to, že ten program bude fungovat, věří teď už jen Merkelová a pár severských zemí," řekl Hamon.

"Tato vláda měla bojovat ve jménu té druhé Evropy, kde mladí lidé ve velkých počtech odjíždějí ze Španělska a hledají práci v jiných zemích a brzo budou odcházet i z Francie," říká Frédéric Weber. "Proč nám dávala vláda naději, když neměla odvahu postavit se proti německým požadavkům na škrty? Hollande si musí uvědomit, že jestliže levice nezaujme tento postoj, dostane se k moci extremní pravice, extremní nacionalisté. Skutečně chceme, aby se všechno rozložilo a aby se hranice Evropy zase uzavřely? François Hollande musí začít jednat jako státník."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14294

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2013