Pákistánský Talibán zaútočil na věznici, propustil 250 vězňů

30. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Bojovníci Talibánu převlečení za policisty a vyzbrojení bombami a granáty po nočním útoku propustili 250 vězňů z pákistánské věznice. Zpochybnili tak schopnost vlády bojovat proti eskalujícímu povstání.

Útok na přísně hlídanou Centrální věznici ve městě Dirá Ismail Chán uspěl i přesto, že místní představitelé prý měli den dopředu k dispozici varování.

Dobře naplánovaný útok zdůraznil rostoucí možnosti pákistánského Talibánu, který je odnoží stejnojmenné organizace působící v sousedním Afghánistánu.

Pemiér Naváz Šaríf sice během volební kampaně sliboval mírové rozhovory s povstalci, ale zdá se, že mezitím po sérii útoků akceptoval nevyhnutelnost použití vojeské síly.

Talibán tvrdí, že se útoku na věznici zúčastnila stovka bojovníků a sedm sebevražedných bombových atentátníků. Při akci osvobodili některé významné velitele a spolu s nimi všechny ostatní vězně, celkem 250 osob. Boje pokračovaly až do ranních hodin.

Podle místních úřadů zemřelo nejméně dvanáct osob, včetně pěti policistů a čtyř vězňů náležejících k menšinové šíitské sektě, kterým útočníci podřízli krk. Taliban je většinově tvořen sunnitskými muslimy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7166

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2013