I já jsem léta používala v ČR na úřadech občanku, kterou mi ukradli. Nikdo to nekontroluje

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Reaguji na Váš článek "Český stát tvrdě selhává ve svých základních funkcích". Obávám se, že tato situace není v žádném případě ojedinělá, stejný případ se mi stal v roce 2001, potažmo 2007, píše čtenářka, která žádá, abychom neuváděli její jméno.

V roce 2001 jsme byli s přítelem okradeni na koupališti, a to tak, že jsme šli domů v plavkách. Byli jsme oba v 1. ročníku na VŠ, s sebou jsme toho moc neměli - kromě dokladů, skript a materiálů ke zkoušce jen oblečení. Byla to naše první zkušenost s krádeží, policisté nás neupozornili, že pokud se naše doklady najdou, je třeba to oznámit. O dva dny později skutečně nějaký pejskař většinu našich věcí nalezl, a to včetně již nahlášených kradených občanských průkazů.

Od té doby jsem si na ukradenou občanku zřídila účet i kontokorent u České spořitelny, zařídila paušál u dnešní O2 a jinak běžně fungovala. Až v roce 2007, kdy jsem si před cestou do Británie šla pro jistotu zařídit nový pas, na pasovém přišli na to, že je občanský průkaz kradený, a "jelikož se přišlo na to, že několik let funguji na neplatný osobní doklad, hrozí mi po letech pokuta 10 000,- Kč!".

Paní na přepážce naštěstí měla pochopení, když jsem jí situaci vysvětlila, a zaplatila jsem pokutu asi jen 500,- Kč. Následně jsem si ale uvědomila, jak skutečně fungují tak velké instituce jako banky nebo mobilní operátoři. Jako by ani nebylo v jejich zájmu prokazovat totožnost osob. Ostatně, jak zmiňujete dále v textu případ půjček na odcizený doklad, ani peníze z nespravedlivé exekuce nesmrdí.

0
Vytisknout
10779

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2013