Putin: Neuzavřeli jsme se Saúdy dohodu o Sýrii a kontrole nad Evropou

9. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin nepřijal dohodu nabízenou Saúdskou Arábií. Ta žádala oslabení podpory syrského prezidenta Bašára Asada výměnou za ekonomické pobídky - včetně masivního prodeje ruských zbraní - a přenechání evropského trhu se zemním plynem Rusku. Oznámil to dnes Kreml.

Ve vyjádření k dřívější zprávě agentury Reuters, podle níž saúdský princ Bandar navrhl zmíněnou dohodu Putinovi na jednáních konaných v minulém týdnu, reagoval Putinův zahraničněpolitický poradce Jurij Ušakov. Podle něj ruská strana zprávy o návrhu potvrzuje, nicméně návrh nepřijala.

Podle Ušakova nebyly diskutovány žádné detaily ohledně vojenské spolupráce, nicméně poradce nepopřel, že Putinovi byl předložen hrubý nástin zmíněného návrhu. Putin údajně o návrhu nediskutoval a jednání mělo "filosofický" charakter.

Rusko podporuje syrského prezidenta zbraněmi a diplomatickým krytím a změna přístupu Moskvy by mohla otevřít cestu jednání o Sýrii na půdě Rady bezpečnosti OSN.

Syrské opoziční zdroje blízké Saúdské Arábii tvrdí, že saúdský princ Bandar nabídl Rusku nákup zbraní v hodnotě 15 miliard dolarů plus záruky, že zemní plyn z Perského zálivu neohrozí postavení Ruska jako hlavního dodavatele plynu do Evropy. Výměnou Saúdové žádali oslabení silné ruské podpory Bašára Asada a závazek neblokovat rezoluci RB OSN k Sýrii. Zdroj z Perského zálivu blízký princi Bandarovi také hovoří o návrhu koupě ruských zbraní, avšak během jednání v Rusku prý jejich hodnota nebyla specifikována.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10344

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2013