Mladí Angličané s vynikajícími maturitními výsledky jdou ne na univerzitu, ale do učení

15. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisíce anglických teenagerů, kteří dnes obdrží výsledky svých maturitních zkoušek, plánují jít po střední škole nikoliv na univerzitu, ale do učení. Anglická konzervativní vláda zavedla univerzitní školné ve výši 9000 liber (270 000 Kč) ročně.

K dispozici je v Anglii dnes asi 20 000 učňovských oborů, v profesích, jako je právnictví, účetnictví, IT a žurnalismus.

Z výzkumu vyplývá, že se snižuje rozdíl v příjmech mezi absolventy univerzit a zaměstnanci bez vysokoškolského vzdělání. Před dvaceti lety byl ten rozdíl v příjme 50 procent, dnes je 27 procent. Z výzkumu také vyplývá, že studenti na anglických univerzitách mají v současnosti velké potíže vyjít s penězi. Téměř dvacet procent univerzitních studentů uvádí, že nemají dostatečné množství peněz, aby s nimi během měsíce vyšli, a dalších 38 procent studentů uvádí, že s penězi vycházejí "jen tak tak". Z více než 2000 interviewovaných studentů uvedla polovina, že očekávají, že po ukončení studia budou zadluženi nejméně částkou 10 000 liber (300 000 Kč).

Počet žadatelů o univerzitní studium poklesl ve srovnání s dobou před dvěma lety, kdy bylo školné "jen" 3225 liber ročně.

"Hovoří se o tom, že se studenti budou zaměřovat jen na studium v malém počtu oborů, které vedou přímo k zaměstnání, avšak nesmíme zapomínat na to, že je důležité, aby Británie měla na vysokých školách široký sortiment oborů," řekl Paul Clark, ředitel pro strategické otázky v organizaci univerzitních rektorů Universities UK.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7498

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2013