Ohromení nad masivním útokem chemickými zbraněmi v Sýrii sílí

22. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Francie varovala, že by mezinárodní společenství muselo jednat silou, pokud by se prokázalo, že syrské vládní jednotky provedly obrovský chemický útok proti civilnímu obyvatelstvu. Avšak francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius řekl v rozhovoru, že v žádném případě nedojde k vyslání pozemních vojsk.

Zdá se, že při tom, co vypadalo jako útok smrtícím plynem na oblasti východního Damašku, které jsou pod kontrolou vzbouřenců, zahynuly stovky lidí. Šlo by o největší útok chemickými zbraněmi od té doby, kdy před pětadvaceti lety usmrtil Saddám Husajn chemickými zbraněmi tisíce Kurdů v městě Halabža.

Lékaři, stejně jako opoziční politikové a vedoucí političtí představitelé, uvádějí, že počet mrtvých dosáhl 1400 a zřejmě se ještě zvýší, protože v městských čtvrtích, obklíčených syrskou armádou, jsou další stovky zraněněných lidí. Jiní pozorovatelé odhadují počet mrtvých na 200 až 500. Žádná z těchto čísel nebylo možno ověřit.

Ve čtvrtek ráno uvádějí vzbouřenci, že čtvrtě postižené útokem plynu jsou nyní znovu terčem raketových útoků.

Syrská vláda přiznala, že zahájila ve východní části Damašku proti vzbouřencům velkou ofenzívu, ale popřela užití chemických zbraní.

Mezinárodní reakce ve středu zintenzivněly. Rada bezpečnosti OSN požádala o mimořádné zasedání a Bílý dům oficiálně požádal OSN, aby útok vyšetřil.

Do Damašku tento týden přicestoval inspekční tým, který má zkoumat údajné předchozí použití chemických zbraní, avšak dostal svolení vstoupit do Sýrie pouze s omezeným mandátem vyšetřovat tři konkrétní místa. K novému masivnímu útoku smrtícím plynem došlo jen asi 15 km od hotelu, v němž je ubytována delegace OSN a generální tajemník OSN bude žádat Sýrii, aby inspektoři OSN směli vyšetřit i tento nový incident.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11293

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2013