Írán a Rusko chtějí vyvinout nejvyšší úsilí proti vojenskému zásahu v Sýrii

29. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

  • Labouristická opozice v Británii zintenzivňuje svůj nátlak na konzervativního premiéra Davida Camerona a požaduje další ústupky ohledně Sýrie. Labouristická strana oznámila, že předloží parlamentu dodatek k vládou vypracované rezoluci, který bude chtít, aby vláda vypracovala podrobnou "cestovní mapu" roli OSN v případném útoku na Sýrii. Zdroje v Labouristické straně stále varují, že je strana připravena hlasovat proti vládní rezoluci o Sýrii v Dolní sněmovně a hrozí porážkou premiéra, pokud její podmínky nebudou splněny. ZDE
  • Tým zbrojních expertů OSN se vydal z hotelu v Damašku na třetí den svého vyšetřování údajného útoku chemickými zbraněmi na předměstí
  • Rusko vyslalo do k Sýrii protiponorkovou loď a raketový křižník.
  • Íránský prezident Hasan Rúhání zdůraznil, že Írán nasadí všechny své síly, aby zabránil vojenskému zásahu proti režimu syrského prezidenta Bašára al-Asada. Řekl to údajně v telefonním rozhovoru s ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Rúhání řekl, že "vojenské akce budou mít velké následky pro region" a "je nutné vyvinout veškeré úsilí tomu zabránit". Írán i Rusko se budou snažit zabránit vojenské akci proti Sýrii a označily takovou akci za "otevřené porušení" mezinárodního práva. Rúhání odsoudil chemické zbraně, ale dodal, že "zbrklý úsudek může být nebezpečný, před objasněním" obvinění, že Sýrie použila těchto zbraní.
  • Americký prezident Barack Obama řekl v televizním rozhovoru, že ohledně leteckých úderů dosud neučinil své poslední rozhodnutí, ale že Sýrie musí pochopit, že existují "mezinárodní důsledky" pro její akce. Dodal, že Bílý dům je přesvědčen, že Sýrie provedla chemický útok z minulého týdne.
  • Výzvědné informace o tom, že chemický útok nařídili blízcí spolupracovníci prezidenta Asada, jsou nespolehlivé, sdělili američtí výzvědní důstojníci tiskové kanceláři AP. Není totiž jasné, kdo ovládá syrské zásoby chemických zbraní a zda útok nařídil Asad.
  • Syrské letectvo připravuje piloty kamikadze proti útoku západních armád, tvrdil v rozhovoru s deníkem Guardian jeden syrský armádní důstojník. Uvedl, že 13 pilotů podepsalo prohlášení, že utvoří jednotku sebevražedných mučedníků, kteří poletí proti americkým letadlům".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8126

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2013