EXTREMISMUS:

Jak se vyrábí lumpenproletariát

12. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Poslal mi známý článek z Neviditelného psa. Znalci vědí, co se asi tak na bývalém Neffově webu píše, píše Jan Klášterecký. Pro ty, kdo tam nechodí, doporučuji aspoň vzroek ZDE. Dočtěte do konce. Na tomto příkladu je dobře vidět, kde vznikají perly neoliberální teorie. Mnozí rozčílení občané, co píšou do BL ani netuší, jaké to ctihodné instituce také v naší zemi jsou. Jak pilně na nich, po vzoru amerických think tanků, bádají neohrožení doktoři, profesoři a ještě mnohem chytřejší hlavy. Bádají nad tím, jak zhoubný výmysl je takový sociální stát a vůbec všechno, co se stalo po roce 1789.

Jejich důležitou prací je také dodávat munici, se kterou se pak setkáváme od projevů ministrů po více či méně seriozní internetové diskuze. V článku, na který odkazuji, se pan (omlouvám se, já ty tituly zkrátím) doktor pustil do recyklace pěkného německého slova lumpenproletariát.

Podstatné je to, že jestli vás koncilium neoliberálních myslitelů neuznalo za "ty, kteří se bez svého zavinění ocitli v tíživé životní situaci", a máte v životě problémy, případně dokonce chodíte demonstrovat na Václavák, jste lumpenproletariát. To je snad dostatečně hnusné označení, když ho používal i Marx, ne? Takhle se to vyrábí. A už vám to nikdo neodpáře.

Jan Klášterecký

0
13537

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2013