Aféra s odposlechy může zablokovat euroamerická jednání o zóně volného obchodu

30. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Pro EU jsou špionážní aféra americké výzvědné služby NSA a obchod dvě různé věci. Pro Německo je jistě volný obchod důležitější než skandál, jak to v pondělí 28. října v Berlíně vyjádřil tiskový mluvčí kancléřky Merkelové. Vlastně jen zopakoval stanovisko Merkelové na summitu lídrů v Bruselu minulý týden. Tento přístup schválily šéfové států a vlád všech 28 členských zemí.

Jenže hněv v Německu je skutečný: Množí se výzvy ke zmrazení obchodních rozhovorů také v řadách vládních křesťanských demokratů a možného koaličního partnera, sociálních demokratů.

Jednání s Američany se mají týkat rozsáhlé dohody o clech a obchodu, která by mohla posílit ekonomiku na obou stranách Atlantiku. Měla by omezit obchodní bariéry a vytvořit společné standardy. Evropská komise a Evropský parlament označily dohodu o volném obchodu za jeden ze svých klíčových projektů s cílem vytvořit největší dohodu o volném obchodu na světě na konci roku 2014.

Avšak předseda Evropského parlamentu sociální demokrat Martin Schulz, který současně vede tým vyjednavačů o vznikající německé koalici, navrhuje rozhovory přerušit. V principu je příznivcem dohody, ale ve světle špionážního skandálu si přeje zrušení rozhovorů - protože v takových podmínkách mohou získat většinu její odpůrci. Přinejmenším by se podle něj Evropané měli ujistit, že nedojde ke špehování vyjednávačů a členů Evropské komise.

Jiní navrhují, aby v dohodě byly výrazně posíleny prvky zajišťující ochranu obchodních dat. EU klade na tuto část dohody podstatně vyšší nároky, i když představy jednotlivých zemí se také významně odlišují.

Německá kancléřka Merkelová oznámila, že může přehodnotit dohodu o systému mezibankovních plateb SWIFT. EP v reakci na špionážní skandál vyzval ke zmrazení dohody s USA a Merkelová by mohla zčásti požadavek zohlednit a vyjadřuje pro něj pochopení. Schultz by si přál dohodu pozdržet a vyslat USA jasný signál, že musejí podniknout něco pro obnovení důvěry.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5373

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2013