O mocných ženách a o politice s lidskou tváří

10. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Tento týden se začíná v televizi BBC vysílat třetí série vysoce populárního, světoznámého dánského televizního seriálu Borgen, který byl s velkým úspěchem uveden v 70 zemích světa. V České republice, samozřejmě nemá o tomto slavném seriálu zásluhou České televize nikdo ani tušení.

Je to vynikající politické drama se sociálními a detektivními prvky, odehrávající se v dánské vládě a v dánském parlamentu. Hlavní hrdinkou je politička, fiktivní dánská ministerská předsedkyně Birgitte Nyborg (po odvysílání první série tohoto seriálu se však ukázalo, že její - fiktivní - příběh, protože život občas napodobuje fikci, je velmi podobný skutečnému příběhu skutečné dánské ministerské předsedkyně).

O seriálu Borgen, nositeli četných mezinárodních cen, v anglické Wikipedii ZDE

Seriál Borgen sledují britští i mezinárodní politikové, včetně premiéra Davida Camerona. Nicola Sturgeon, náměstkyně skotského ministerského předsedy, dokonce natočila pro televizi rozhovor s dánskou herečkou, zosobňující fiktivní premiérku Nyborgovou, protože by "tolik chtěla, aby Skotsko bylo jako Dánsko".

V třetí sérii dochází k posílení mocných žen - Nyborgové se nelíbí, že soupeři v její politické straně posunují stranu drastickými protiimigračními opatřeními ostře doprava, a proto vyvolá ve straně převrat. Podporuje ji výrazná mladá investigativní novinářka dánské televize Katrine Fønsmark, která se v třetí sérii stane premiérčinou tiskovou mluvčí.

Mezinárodní atraktivita seriálu Borgen zřejmě spočívá v tom, že široké veřejnosti zpřístupňuje politiku a ukazuje ji neoddělitelně provázanou s osobními životy hlavních postav. Kromě toho, skutečnost, že v seriálu vystupují silné a vlivné ženy, rezonuje s diváckou obcí v Británii. Dánsko je podle jedné z hlavních hereček seriálu zřejmě v řadě ohledů, co se týče rovnosti pohlaví, před Británii, v Británii je například stále ještě velmi obtížné, aby vrcholná politička měla děti a zároveň se starala o rodinu.

Zajímavé také je, že dánský seriál ukazuje, že rozvody manželství mohou fungovat slušně a bývalí partneři se spolu mohou dál normálně slušně stýkat a starat se společně o své děti.

Seriál také řeší vážný problém televizní žurnalistiky. Fiktivní dánská televizní stanice TV1 má v této sérii nového ředitele, třicátníka, který považuje novinářskou práci veřejné služby za přežitek a zastává názor, že televizní vysílání je zboží a televize by měla bavit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11986

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2013