Syrská opozice podmíněně souhlasí s mírovými rozhovory

11. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Hlavní syrská opoziční aliance dnes oznámila, že je připravena zúčastnit se plánovaných mírových rozhovorů v Ženevě. Trvá však mj. na své podmínce, že prezident Bašár Asad nesmí hrát v budoucnosti země žádnou roli.

Syrská národní rada podporovaná Západem poprvé souhlasí s jednáním - ale stanovila si celou řadu předběžných podmínek. Dnes v Istanbulu odhlasovala komuniké, které opět žádá odstoupení prezidenta Asada. Vedle toho požaduje také, aby vláda umožnila přísun potravin a léků obyvatelstvu uvězněnému v prostoru bojů a umožnila zároveň evakuaci raněných. Za druhé má vláda propustit všechny zadržované, zejména ženy a děti.

Nicméně klíčovým bodem zůstává Londýnské komuniké odhlasované v říjnu na setkání tzv. Londýnské jedenáctky - USA, Francie, Británie, Německa, Egypta, Itálie, Jordánska, Kataru, Saúdské Arábie, Turecka a Spojených arabských emirátů. Text říká, že má vzniknout přechodná vláda, v níž Asad nebude mít žádnou roli.

Prohlášení Syrské národní rady (SNR) přišlo den poté, co společenství starších z damašského předměstí Kudsaja oznámilo, že vyjednalo dočasné přerušení vládní blokády. To má umožnit dovezení potravin do oblasti, která byla měsíc v obležení. Řada damašských předměstí byla občanskou válkou zvláště zasažena. Humanitární organizace varují, že miliony Syřanů naléhavě potřebují humanitární pomoc. Od března 2011 bylo v konfliktu zabito přes 100 000 osob a miliony dalších musely opustit své domovy.

Dnešní oznámení SNR ohledně účasti na druhém kole ženevských rozhovorů je výsledkem několikatýdenního nátlaku západních zemí na roztříštěnou syrskou opozici.

Ovšem Asad má v konfliktu nadále navrch a SNR se tak dostala mezi dva mlýnské kameny. Západ považuje konferenci za jediný způsob, jak ukončit násilí, ale na druhé straně jsou tu bojové jednotky, které odmítají jakékoliv jednání, dokud Asad neodstoupí.

Je ovšem stále méně pravděpodobné, že by Asad odešel z politiky. Jeho vláda odmítá jakékoliv předběžné podmínky pro jednání a on sám se chystá kandidovat v příštích prezidentských volbách. Západ bude zřejmě nepříjemně překvapen stanoviskem SNR, která si postavila laťku příliš vysoko. Jenže za jiných podmínek by se patrně opoziční koalice rozpadla.

Další kolo mírových rozhovorů se původně mělo konat v listopadu, ale bylo odloženo a zatím není jasné, zda se podaří jednání svolat ještě do konce roku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7216

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2013