Je Texasan Cody Wilson (25) patnáctý nejnebezpečnější člověk světa?

22. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Cody Wilson (25) hovoří o svobodě a o tom, že je nutno pomáhat lidem odsunutým na okraj společnosti. Hrozí, že se stane hlavní překážkou úsilí policie zabránit šíření střelných zbraní. Nyní přijíždí do Londýna s novým "posláním" - postavit se proti globálnímu finančnímu systému.

Wilsona označil magazíne Wired za jednoho z patnácti nejnebezpečnějších lidí na světě. Wilson totiž vytvořil střelnou zbraň, kterou si lze stáhnout z internetu a vytisknout na vaší trojrozměrné tiskárně. Také podporuje bitcoin, podvratnou měnu, která funguje mimo kontrolu vlád.

Wilson je motivován extremní libertariánskou filozofií a dosáhl už statusu světové celebrity tím, že chce poskytnout střelnou zbraň komukoliv, kdo ji chce a má na to několik stovek liber. Onlinové výkresy jeho střelné zbraně - Osvoboditele - si lidé od května letošního roku stáhli už 100 000 krát.

Britská policie varuje, že je střelná zbraň Codyho Wilsona jednou z největších hrozeb jejich úsilí omezit v Británii zločinnost páchanou střelnými zbraněmi. Americká vláda podniká kroky, jimiž chce Wilsonovi zabránit, aby dál po internetu šířil své výkresy zbraně pro trojrozměrnou tiskárnu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8231

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2013