ČSSD, korupce a dvojí metr antikomunistické pravice

25. 11. 2013 / Jan Májíček

čas čtení 3 minuty

Tak je to tady. Dlouho očekávaná událost konečně nastala. Andrej Babiš se pravděpodobně stane ministrem financí a možné také vicepremiérem pro ekonomiku. To druhé by mu podle jeho slov vyhovovalo nejvíce, protože je na sektorové řízení zvyklý z Agrofertu.

Jen čekám, kdy začnou ty demonstrace rozhořčených pamětníků totality. Když v krajských volbách uspěla KSČM a chtěla mít radní pro školství, propukla v jižních Čechách doslova morální smršť. Psaly se petice, posílaly se delegace a organizovaly demonstrace. Uvědomělé pražské novinářstvo varovně hrozilo, že to nesmí zůstat jen tak, protože by to mohl být začátek konce demokracie. Co by se totiž ve školách pod "rudou" radní učilo za historii?

Teď se má stát ministrem financí potažmo sektorovým ředitelem vlády normalizační kádr a pravděpodobný spolupracovník StB. Kde jsou ti spravedliví občané, kteří pláčou na nad pošlapání odkazu Václava Havla? Kde je ta sjednocená kulturní fronta, která (opět a až do omrzení) strašila nástupem komunistů a přísahala "nikakda nězabuděm"? Nejsou. Nevědí si totiž s Babišem rady. Na jednu stranu ho odsuzují jako stbáka a člena KSČ, na stranu druhou je v jejich ideologii přesným prototypem hrdiny -- úspěšný podnikatel, majitel agroimpéria, který pracoval, pracoval, až se vypracoval. Navíc je stejně jako jeho další přátelé-podnikatelé rozhořčen nad korupcí, která panuje v českém státě.

Jaké to bylo svého času pohoršení, když Věci veřejné získaly ministerstvo vnitra a všichni bili na poplach, že Bártova ABL získá přístup k citlivým údajům. Nyní? Vůbec nic.

Žádné demonstrace, žádné protesty nebudou. Třídní příslušnost se tu odhaluje jako mnohem silnější pouto, než morální integrita. Alespoň jasně vidíme, kdo a kde stojí.

Od antikomunistické pravice ale nelze čekat nic jiného. Násobně horší je to, co předvádí ČSSD. Sama sebe prezentovala jako bojovnici proti korupci, proti rozkrádání a rozkládání státu, jaký představovala Nečasova vláda. Nyní souhlasí s tím, aby se agromagnát stal ministrem financí. To je korupce jako vyšitá. Babiš tak získá díky přístupu k datům a možnosti spoluformulovat hospodářskou politiku státu nezanedbatelnou konkurenční výhodu. Navíc z vládních pozic bude mít exkluzivní přístup k dotacím z EU, které jeho agrobyznysu už nyní pomáhají. ČSSD tak pomáhá ustavit korupční řízení státu. Korupce totiž není jen podplácení, ale je to jakékoli zneužití postavení v politice či ekonomice k osobnímu obohacení. Agrofertu jistě přijde vhod, že se jeho šéf stane vicepremiérem. A Babišovi zase přijde vhod, že jeho holding bude florat et crescat, tedy vzrůstat a vzkvétat, jak říkali Římané.

ČSSD si z totálního odtržení od reality vybírá cestu, kterou se vydala ODS, tj. cestu k vlastní marginalizaci. Je jedno, že Sobotka může být pro mnohé sympatičtější a třeba i morálně pevnější než Hašek. Vláda s ANO a lidovci je zrada na programu ČSSD a i na tom málu nadějí, které někteří do volby této strany vkládali.

0
Vytisknout
18992

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2013