Čínský lunární modul přistál na Měsíci

14. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Bylo to první "měkké" přistání na Měsíci od roku 1976. Přistání vysílala živě čínská televize. Čína se nyní přidala k USA a bývalému Sovětskému svazu, které jsou jedinými zeměmi, které dokázaly zvládnout technicky přistání na Měsíci. Lunární modul vypustí šestikolové vozítko Nefritový králík. Vozítko budou řídit čínská vesmírná kontrolní střediska za pomoci monitorovacích a přenosových stanic, které provozuje Evropský vesmírný úřad.

V červnu letošního roku strávili tři čínští kosmonauti 15 dnů na oběžné dráze kolem země a spojili svou vesmírnou loď s experimentální vesmírnou laboratoří. Peking plánuje do roku 2020 vybudovat ve vesmíru trvalou vesmírnou stanici.

Channel Four News k tomu poznamenávají:

Když Spojené státy koncem šedesátých let přistály na Měsíci, v Číně právě zahajoval předseda Mao šílenství "kulturní revoluce". Země byla postižena masovým hladomorem a na Měsíc se jen farmáři v noci dívali. Avšak dnes na Měsíci přistál vlastní čínský lunární modul. Jde o první přistání na Měsíci za posledních čtyřicet let. Modul vypustí Nefritového králíka, nikoliv v Číně vyrobenou hračku, ale lunárního robota, vyrobeného v Číně. Amerika se na to dívala ze Země. Je tohle signál, jak to bude na světě nyní pokračovat? Nová čínská supervelmoc už začíná být soupeřem Spojeným státům v ekonomice. Vzniká nyní závodění ve vesmíru mezi Čínou a Amerikou a chce Amerika vůbec závodit?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9233

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2013