Papež František: Nejsem marxista, ale má kritika kapitalismu je správná

16. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

V rozsáhlém rozhovoru pro italský deník La Stampa odmítl papež František obvinění od pravicových Američanů, že jeho učení je marxistické. Hájil svou kritiku kapitalistického systému a naléhal, aby svět věnoval větší pozornost chudým.

Papež František poukázal na to, že názory, které vyjádřil v listopadu ve své první apoštolské exhortaci a na něž zaútočil pravicový americký rozhlasový propagandista Rush Limbaugh jako "dramaticky, trapně, podivně chybné" jsou prostě vyjádřením sociální doktríny katolické církve. Limbaugh charakterizoval papežovu ekonomii jako "čistý marxismus".

"Ideologie marxismus je chybná. Avšak během svého života jsem se setkal s mnoha marxisty, kteří jsou dobří lidé, takže nejsem uražen," řekl František. Na obranu své kritiky "ekonomie, podle níž se šíří bohatství od bohatých i k chudým", řekl, "Kdysi se slibovalo, že až bude sklenice plná, přeteče a prospěch z toho budou mít chudí. Ale to, co se děje, je, že když je sklenice plná až po okraj, jaksi kouzelně se zvětší a chudí z toho nikdy nemají nic. Opakuji: nemluvil jsem jako odborník, ale podle sociální doktríny církve. A to neznamená, že člověk musí být marxista."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12195

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2013