Navrhovaná evropsko-americká obchodní dohoda vážně ohrožuje suverenitu evropských zemí

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Svoboda evropských zemí činit kroky proti globálnímu oteplování, ochraňovat zákazníky nebo zaručit existenci státního zdravotnictví, jaké funguje například v Británii a poskytuje zdravotní péči pacientům zadarmo, ohrozí nová obchodní dohoda, vyjednávaná mezi Evropou a Spojenými státy, varují britští poslanci a nezávislí aktivisté.

Podle návrhu dohody, který podporuje Evropská komise, by po jejím podepsání získaly multinacionální společnosti obrovské pravomoci žalovat vlády Evropské unie pro přijímání státní politiky, o níž usoudí, že "diskriminuje" volný obchod.

Aktivisté varují, že podobné obchodní dohody, uzavřené jinde ve světě, vedou k tomu, že vlády čelí žalobám za to, že přijaly opatření ve veřejném zájmu - jako třeba zákaz kouření - protože taková opatření "poškozují zahraniční investory".

Tak Austrálie v současnosti čelí žalobě od tabákové firmy Philip Morris za to, že zavedla tmavězelené balíčky na cigarety, bez reklamního loga, a Kanadu žaluje americká farmaceutická firma Eli Lilly za to, že kanadská vláda zrušila patenty na její léky, jejichž účinnost byla zřejmě přeháněna.

Více než 200 organizací po celé Evropské unii, včetně britského odborového Kongresu, Greenpeace a charitativní organizace War on Want požadují ve společném dopise evropským a americkým vyjednavačům, aby proces umožňující spory mezi investory a vládami (investor-state dispute settlement, ISDS) byl z konečné verze dohody odstraněn.

"ISDS je jednosměrná ulice, v níž korporace mají právo blokovat vládní politiku, ale vlády ani jednotliví občané nedostanou srovnatelná práva, v jejichž rámci by mohli pohnat korporace k odpovědnosti," praví se v dopise.

Mimo jiné aktivisté poukazují na to, že Slovensko bylo donuceno zaplatit odškodné ve výši 22 milionů dolarů poté, co tamější vláda zastavila liberalizaci trhu zdravotního pojištění na Slovensku.

Aktivisté varují, že arbitrážní panely, které budou rozhodovat o žalobách korporací vznesených proti vládám, se u nikoho nemusejí ze své činnosti zodpovídat, jsou nekontrolovatelné a nebudou problémy hodnotit v národním zájmu.

Aktivisté také poukazují na to, že přijatá obchodní dohoda by zrušila "dlouhá desetiletí zákonů a předpisů, které vznikly během demokratického procesu na obou stranách Atlantiku."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10975

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2014