Rusko a Západ se kvůli Ukrajině navzájem obviňují z pokrytectví

2. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Západní mocnosti a Rusko se v pátek na mimořádném jednání Rady bezpečnosti OSN věnovanému znovu vyhrocené krizi na Ukrajině obviňovaly z pokrytectví a dvojích standardů.

Jednání skončila bezvýsledně. Rusko svolalo schůzi kvůli úsilí odsoudit to, co označuje za "trestnou" a "zločinnou" ukrajinskou vojenskou operaci proti proruským povstalcům ve městě Slavjansk na jihovýchodě Ukrajiny.

K ukrajinské krizi už proběhl více jak tucet jednání, ale nikdy formálně nedošlo k závazným závěrům, protože existují hluboké neshody mezi Ruskem, Británií, Francií a USA, které disponují právem veta.

Británie a Litva vyjádřily překvapení nad rozhodnutím Ruska odsoudit to, co podle nich je uměřenou a ospravedlnitelnou operací proti ozbrojeným proruským separatistům podporovaným Moskvou. Přitom Kreml podle nich mlčí k útokům syrského prezidenta Bašára Asada na vlastní lid.

"Rozsah ruského pokrytectví bere dech," řekl britský velvyslanec Mark Lyall Grant. "Rusko statečně podporuje a ovšem vyzbrojuje nejrepresivnější režimy na světě, zejména Sýrii, režim, který brutálně potlačil disent bez jakéhokoliv smyslu pro uměřenost nebo ochranu civilistů. - Falešné ruské rozhořčení nad přiměřenými a uměřenými akcemi nikoho nepřesvědčuje," dodal Grant.

"Pokud jde o trestné akce, buďme otevření - více obětí bylo ve čtvrtek v Aleppu, v mase krvavých trosek a kusů těl poté, co rakety a improvizované barelové bomby zabily nejméně 33 lidí a zranily mnohé další," upozornila litevská velvyslankyně Raimonda Murmokaiteová.

"Tato kárná výprava zatím nebyla Ruskem odsouzena, jako již dříve mnohé podobné akty Asadova režimu" dodala.

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin zaměřil vlastní obviňování na Západ. Podle něj západní vlády vyzývaly ukrajinského prezidenta Janukovyče, aby proti protestujícím vojensky nezasahoval, a také se nyní vměšují do vnitřních záležitostí Ukrajiny.

"Zvlášť velké obavy budí informace, že během kárných operací ukrajinských ozbrojených sil a ilegálních ultranacionalistických skupin zněla na rádiových vlnách angličtina, stejně jako mezi těmi, kdo útočili na Slavjansk," řekl Čurkin. "Byli zaznamenáni anglicky hovořící cizinci."

"Budeme trvat na nepřípustnosti jakéhokoliv vnějšího zasahování do toho, co se na Ukrajině děje," dodal Čurkin.

Velvyslankyně USA Samantha Power odmítla to, co popsala jako "monumentální falešnost" Ruska ve věci ukrajinské krize, včetně představy, že Ukrajinci provádějí rozsáhlý, nekontrolovaný násilný útok na neozbrojené civilisty.

Problém na Ukrajině, řekla, není nic jiného než "Ruskem sponzorované polovojenské násilí". Myšlenka, že někdo jiný na Ukrajině intervenoval, je "směšná a falešná" a může jít o ruskou záminku k invazi. Zmínila sestřelení vojenských vrtulníků proruskými separatisty jako údajný důkaz toho, že Rusko řídí povstalce v bývalé sovětské republice.

Lyall Grant upozornil, že existují zprávy, podle nichž separatisté použili přenosné protiletadlové systémy. "Použití takových sofistikovaných zbraní proti ukrajinským silám potvrzuje naše hodnocení, že ozbrojené skupiny na východní Ukrajině zahrnují profesionály placené, vybavené a řízené Ruskem," dodal Grant.

Francouzský velvyslanec Gerard Araud prohlásil, že takové sofistikované zbraně "nejsou vybavením, které najdete v marketech v Charkově". A dodal, že "Rusko otevřelo Pandořinu skříňku a vypustilo na Ukrajině démona nacionalismu a ozbrojeného davu". Odsoudil také to, co podle něj představuje "násilné mizení, zabíjení a mučení" ze strany ruských separatistů, stejně jako braní rukojmích z řad pozorovatelů pod mandátem OBSE.

Západní velvyslanci obvinili Moskvu z přípravy anexe východní Ukrajiny s využitím strategie použité na Krymu.

Rostoucí chaos na Ukrajině zastiňuje nadcházející prezidentské volby plánované na 25. květen. Povstalci plánují již 11. května hlasovat o mandátu na odtržení od Kyjeva.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8602

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2014