Bez EU by Česká republika vypadala jako Ukrajina

28. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Doposud jsem vám nepsal, ale dnes mi to nedá abych nereagoval na článek pana Jana Slámy. Rozhodně nejsem nekritickým příznivcem Evropské unie, ale takovou snůšku jsem dlouho nečetl, píše Radek Terber.

Především - v oblasti standardizace toho EU dělá poměrně dost. Pan Sláma zmiňuje (mimo dveří) také nabíječky a mobilní telefony. Jenže právě tady vydala EU směrnici která by měla standardizaci zajistit, jak se dá snadno najít za použití oblíbeného vyhledávače (namátkou ZDE). Je jasné že změna nenastane ze dne na den, ale poíkrok je tady vidět. To že ji někteří výrobci ignorují asi není v moci EU. Já osobně bych si už jen z tohoto důvodu nekoupil přístroj Apple, jenže Apple je značka pro snoby a těm na takových maličkostech obvykle nezáleží.

A co se těch dveří týká, kvalita materiálů je jistě dnes na bídné úrovni, ale to není chyba EU - takové šunty se vyrábí všude. Chtěl by snad pan Sláma, aby EU předepisoala z jaké slitiny se mají vyrábět součástky dveří? A co když se objeví nové materiály, postupy ... Opravdu si myslí, že by bylo rozumné a užitečné mít stejnou rozteč v Norsku, Řecku i Španělsku? Koneckonců nic nebrání takové směrnice vydat přímo u nás v Česku (já ale doufám, že k tomu nedojde...).

Že se nám z naší žabí perspektivy zdá většina předpisů EU nesmyslná, to ještě neznamená, že skutečně tak nesmyslné jsou. Většina z nich má racionální jádro, ohledně čehož se dá také ledacos najít, namátkou ZDE.

EU je vůbec vděčný terč pro různá okopávání (na to jsme my Češi - bohužel i Moraváci) specialisti. Je to snadné, kopnout si do EU - kterou nikdo moc nehájí. To jsme ale hrdinové, podívejte se všichni jaký jsem geroj, co jsem dokázal: kopl jsem si do EU.

O tom, že EU alespoň částečne civilizuje česko-moravskou žumpu (viz například poslední "europotíže" s dotacemi, které aspoň trochu poodhalily co se u nás děje), většina lidí taktně přehlíží. Nechce se mi ani domýšlet, jak by dnes ČEZko vypadalo, nebýt v EU. Zřejmě podobně, jako Ukrajina, ne-li hůř.

0
Vytisknout
16556

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2014