"Teror v Rusku": "Diktátor Putin zakazuje kouření v restauracích!"

31. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Česká média jsou nepřeberným zdrojem komických textů. Další z nich vyšel na Novinkách. Dokazuje diktátorské rysy prezidenta Putina jeho dalším "šokujícím rozhodnutím": "Putin se rozhodl zatočit s kuřáky. V restauracích a barech si už nezapálí". To je zloduch, ten Putin, co?

Zákaz kouření ve veřejných místnostech platí stejně "diktátorsky" ve většině zemí Evropy a Ameriky, a to z jednoduchého právního důvodu: Každý má sice právo ničit si svobodně vlastní zdraví, nikoliv však způsobovat rakovinu druhým sekundárním kouřením. A kouřením v restauracích je těžce postihováno zdraví jejich zaměstnanců.

Ze statistik také vyplývá, že zákaz kouření ve veřejných místnostech vede k podstatnému snížení procenta kuřáků ve společnosti a radikálnímu snížení chorob, způsobovaných kouřením. V případech Skotska (které zakázalo kouření ve veřejných místnostech od r. 2006) a pak i Anglie se prokázalo, že zákaz kouření v hostincích a restauracích nevedl k poklesu tržeb, naopak. Restaurace a hostince se bez kouření staly totiž pro zákazníky daleko atraktivnějším prostředím než dříve. Zoufalé kňučení článku v Novinkách, že "82 procent ruských restaurací očekává, že jim od neděle klesne počet zákazníků," je bezpodstatné.

Nejpozoruhodnější informací na článku v Novinkách o "novém zločinu diktátora Putina" je však překvapivá skutečnost, že Rusko je ochotno a schopno zasáhnout proti lobbistickým zájmům velkých tabákových společností, kdežto v ČR, jak se neustále znovu a znovu dokazuje, jsou český parlament a české vládní instituce zcela pod kontrolou lobbujících firem, tabákových i jiných - k velkému neprospěchu občanů.

K problému kouření, které zabíjí velké počty kuřáků a stojí miliardy ve všech zdravotnických systémech, se tento týden znovu vyjadřovali v rozhlase BBC lékařští odborníci. Poukázali na to, že se problém kouření nevyřeší, dokud se zásadně nezdraží prodej cigaret - až na 400 Kč za krabičku.

Pozn.: Dlouhodobá studie z Norska o ekonomickém dopadu zákazu kouření na restaurace dokazuje, že zákaz kouření neměl na provoz a zisk restaurací a hostinců záporný dopad. Totéž dokazují studie z USA. Britská tabáková lobby v měsících po zákazu kouření bědovala, že zákaz kouření vedl "k uzavírání hostinců", avšak studie dokázaly, že šlo často o reklasifikaci hostinců v restaurace. BBC upozornila, že po zákazu kouření se zvýšil počet restaurací v Británii o 4200, přibližně 80 nových restaurací se otevíralo každý týden.

Pět let po zákazu kouření v britských hostincích a restauracích prokázal průzkum veřejného mínění 12 000 občanů, že 78 procent Britů ho stále podporuje. Vládní analýzu dopadu zákazu kouření ve veřejných místnostech ve Velké Británii provedla profesorka Linda Bauld z University of Stirling a britské Centrum pro studium kontroly tabáku. Analýza prokázala, že zákaz kouření neměl záporný ekonomický dopad na restaurace a hostince. V důsledku zákona o zákazu kouření ve veřejných místnostech došlo k výraznému zlepšení zdraví občanů a k změně postojů ve společnosti. Studie zaměstnanců hostinců, která zkoumala jejich sliny, funkci plící a kvalitu vydechovaného vzduchu, zjistila, že se po zákazu kouření ve veřejných místnostech podstatně zlepšil stav jejich dýchacích cest. Míra vystavování dětí sekundárnímu kouření po zákazu kouření ve veřejných místnostech poklesla o 70 procent. V Anglii došlo rok po zákazu kouření ve veřejných místnostech k poklesu osob přijímaných do nemocnic pro infarkt o 2,4 procenta, ve Skotsku o 17 procent. Ve Skotsku poklesl počet předčasných porodů po zákazu kouření o 10 procent. Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
17439

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2014