55 % Brazilců očekává, že mistrovství světa ve fotbale jejich zemi uškodí

28. 5. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Lidé zbavení domova bez náhrady, mrtví dělníci. Stadiony za stovky milionů dolarů utopené v džungli. Na krku téměř 12 miliard dolarů výdajů, z nichž se pravděpodobně vrátí jen zlomek.

Americký deník Huffington Post uveřejnil rozsáhlý článek na téma nadcházejícího mistrovství světa ve fotbale, které se bude konat v Brazílii. Článek poukazuje na skandální způsob, jakým brazilská vláda jedná ve prospěch světové fotbalové asociace FIFA na úkor vlastních obyvatel. Článek upozorňuje na průzkum institutu Datafolha, který ukazuje, že zatímco v roce 2008 podporovalo konání mistrovství světa ve fotbale 79 % Brazilců, během příprav se podpora obyvatel rapidně snížila. Dnes nadpoloviční většina respondentů očekává, že akce přinese více škod než užitku.

Podmínky, za nichž se rozhodla brazilská vláda mistrovství uspořádat, vyvolávají v Brazílii řadu protestů. Přípravy si vyžádají investici ve výši 11,7 miliard dolarů, což je naprostý historický rekord. Nejvyšší výdaje za přípravu mistrovství světa doposud vynaložila Jihoafrická republika (2010), přičemž se jednalo o pouze čtvrtinovou částku, necelé 3 miliardy dolarů. Návratnost se přitom pohybuje údajně ve výši 400 milionů dolarů, tedy necelé šestiny vynaložených investic. To zakládá více než důvodné podezření, že obří brazilská investice přijde vniveč.

Některá rozhodnutí jsou vskutku absurdní. Organizátoři například nechali za stovky milionů dolarů postavit nové fotbalové stadiony ve městech Brasília a Manauas, které nemají své vlastní fotbalové týmy a je velmi pravděpodobné, že stadiony naleznou využití pouze pro chystané mistrovství světa.

Brazilská vláda kvůli přípravám mistrovství světa zbavila domovů na 250 tisíc rodin, někdy bez poskytnutí náhradního bydlení. Postup příprav mistrovství vyvolal v posledních měsících řadu protestů, jejichž ústředním tématem je fakt, že vynaložené prostředky měly být spíše věnovány na podporu vzdělávání, zdravotní péče a dalších veřejných služeb. Předpokládá se, že protesty budou pokračovat i během šampionátu, byť pravděpodobně ne ve stejné intenzitě.

Bohumil Kartous dodává: Je kuriózní srovnávat informace o mistrovství světa ve fotbale, stejně jako o dalších podobných událostech, podávané českými médii a médii britskými nebo americkými. Zatímco Češi mohou mít dojem, že se blíží "sportovní svátek", na který se "těší celý svět", anglicky psaná média velmi často poukazují na naprosto nehumánní pozadí těchto monstrózních akcí pořádaných zejména pro obveselení nenáročných obyvatel severoatlantického prostoru. Nejde jen o mistrovství v Brazílii, stovky mrtvých novodobých otroků z Nepálu, Bangladéše, Indie a dalších chudých asijských zemí zemřelo kvůli krutým podmínkám při práci na přípravě mistrovství světa ve fotbale, které se má uskutečnit v roce 2022 v Kataru. Guardian a řada dalších médií o tom přináší zevrubné zprávy, stejně jako o pozadí výstavby komplexu v Abu Dhabi, v němž mají být otevřeny pobočky světových výstavních síní, jako je Louvre nebo Guggenheimovo muzeum. NY Times neváhaly upozornit na příšerné pracovní podmínky, za kterých musejí dělníci v Abu Dhabi stavět kampus pro detašovanou pobočku New York University. Česká televize nedávno uveřejnila reportáž o pobočce Louvre ve Spojených arabských emirátech. Reportáž se nechává unést oficiálním promo organizátorů, kteří tvrdí, že expozice má být "kulturním mostem" mezi východem a západem, přičemž ve skutečnosti bude dosažitelná pouze místním aristokratickým elitám a bohatým turistům. O pracovních podmínkách se ČT zmínila pouze jednou větou, natož aby diváka zasvětila do celkového pozadí vyděračského kafala systému nebo informovala o množství oficiálně potvrzených úmrtí dělníků. Smutné, zoufalé, příšerně provinciální, v rozporu s kodexem, kterým se údajně ČT řídí.

0
Vytisknout
8772

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2014