Parlamentní shromáždění OBSE odsoudilo Rusko za intervenci na Ukrajině

1. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Parlamentní shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na dnešním zasedání podpořilo rezoluci předloženou americkým senátorem Benjaminem Cardinem (Demokratická strana, Maryland). Rezoluce odsuzuje Rusko za jednání vůči Ukrajině. Pro přijetí rezoluce hlasovalo 92 delegátů, 30 bylo proti a 27 se zdrželo.

V rezoluci se hovoří o "zjevném, hrubém a neomluvitelném porušení Helsinských principů Ruskou federací ve vztahu k Ukrajině, včetně obzvlášť flagrantního narušení suverenity a územní celistvosti tohoto státu".

V průběhu diskuse byl podpořen pozměňovací návrh, který odsuzuje okupaci ukrajinského území.

Kromě toho rezoluce odsuzuje vojenskou agresi a různé formy donucování ze strany Ruské federace zaměřené na zmenšení práv odpovídajících ukrajinské suverenitě. Takové aktivity byly označeny za nevyprovokované a založené na absolutně nepodstatněných předpokladech a předhůzkách.

Rezoluce označuje krymské referendum z 16. března za nelegitimní a vyzývá všechny vlády signatářských zemí neuznávat násilnou anexi Krymu.

Rezoluce vyzývá Rusko, aby se přestalo vměšovat do ukrajinskýc záležitostí a uvedlo své vztahy k Ukrajině a dalším členům OBCE do souladu s helsinskými principy.

Další pozměňovací návrh připojil požadavek, aby Rusko přestalo s vojenskými přelety nad regionem severního Baltu, neprodleně stálo své jednotky z hranic s baltskými státy a "zanechalo podvratné činnosti mezi etnicky ruským obyvatelstvem Lotyšska, Litvy a Estonska".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7276

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2014