Robert Fisk: Je to o koloniích, které Izrael buduje na arabském území

2. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Tři izraelští teenageři usmrcení Palestinci. Zlovolné, kruté, neodpustitelné. Pravda. Nejméně 37 libanonských dětí usmrcených Izraelem. Politováníhodné, nešťastné, ale nakonec za to mohou "teroristi". Nepravda. Vyvraždění dětí v Qaně v Libanonu r. 1996 - byli mezi 109 civilisti, které usmrtilo izraelské ostřelování tábora OSN - bylo válečným zločinem. Válečným zločinem, je nutno dodat, je i vražda tří izraelských teenagerů.

Avšak obscénní divadlo izraelsko-palestinské války se řídí podle scénáře, který je tak skandální, jako je vražedný. Tento týden charakterizoval izraelský premiér Palestince, kteří usmrtili tři Izraelce, jako "bestie". Na co? Nenazval Menachem Begin Palestince r. 1982 "dvounohou zvěří"? A pak zahájil Begin proti Palestincům tisíce leteckých úderů - tak, jako Netanyahu nyní varuje, že Hamas "zaplatí" za tyto nejnovější vraždy.

A nyní prezident Šimon Peres říká, že Izrael "potrestá zločinné teroristy pevnou rukou." Avšak kolik novinářů si dnes vzpomene, že tentýž Šimon Peres jako premiér zahájil r. 1996 válku proti "terorismu", která přímo vedla k vraždění v Qaně? Žádný. Protože na Blízkém východě je zakázáno myslet na minulost.

V šedesátých letech zahájil Izrael letecké údery proti "teroristům" v Libanonu. O tisíce leteckých úderů později s nimi stále ještě "ve snaze vyhladit terorismus" v Libanonu pokračovali. Izraelská invaze do Libanonu r. 1982 stála 17 000 lidských životů a během obléhání Gazy (2008-9) zahynulo více než 1100 Palestinců a 13 Izraelců (čtyři byli usmrceni svou vlastní stranou). Tehdy Barack Obama o tom mlčel - dnes mluví o "terorismu proti nevinným mladíkům".

V roce 1996 se vyjádřila organizace Hezbollah, že "Izrael otevřel brány pekelné". Nyní Hamas varuje, že Izrael "otevírá brány pekelné". Je to tentýž zkorumpovaný scénář.

A nesmíme zapomínat, že Palestina má být samostatným státem. Kdyby jen Netanyahu použil trochu svého nového nadšení pro nezávislý kurdský stát pro své palestinské sousedy - vytvoření palestinského státu by přece znamenalo ukončení veškerého násilí, že? Avšak Mahmud Abbas, stejně zkorumpovaný jako zemřelý Jásir Arafat, uzavřel dohodu se zkorumpovaným Hamasem, která umožňuje zkorumpované izraelské vládě tvrdit, že míru nemůže být dosaženo, dokud je Hamas součástí palestinské správy - i když, když Hamas nebyl součástí palestinského kabinetu, Netenyahu tvrdil, že nemá žádné palestinské vyjednavače, s nimiž by mohl jednat, protože Abbas nemůže mluvit za Hamas.

V poslední instanci je to všechno o území. Je to o koloniích, které Izrael buduje za porušování mezinárodního práva na arabském území - kolonie čistě pro židy - právě na tom okupovaném západním břehu Jordánu, kde byli ti židovští mladíci usmrceni, když cestovali na návštěvu svých rodin v právě těch protizákonných židovských koloniích, které likvidují mír. Ne, to neospravedlňuje jejich zavraždění.

Jejich vražda byla zlovolná, krutá a neodpustitelná. Jejich rodiny jsou neprávem postiženy smutkem. Spravedlnosti by mělo být učiněno zadost. Spravedlnosti. A to znamená postavit vrahy před soud. A vrátit ukradené území. Ale nejprve - více krve.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9120

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2014