Ukrajina: Střelba zasáhla konvoj s uprchlíky, obě strany konfliktu se obviňují navzájem

18. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Desítky lidí, včetně žen a dětí byly v pondělí usmrceny, když byl konvoj vezoucí uprchlíky zasažen raketovou střelbou nedaleko města Luhansk, uvedl ukrajinský vojenský mluvčí.

Vládní jednotky a proruští vzbouřenci se navzájem obviňují z útoku na tato vozidla, která evakuovala civilisty z měst Chrjaščuvate a Novosvitlivka.

"Vzbouřenci konvoj očekávali a úplně ho zničili. Neměli jsme možnost sečít počty obětí. Desítky osob byly usmrceny," řekl mluvčí Andrij Lysenko novinářům.

Jiný vojenský mluvčí Anatolij Prošin uvedl, že evakuované osoby byly odváženy vojenskými vozidly s bílými vlajkami, které byly zasaženy dělostřeleckými granáty a raketami Grad.

Avšak Andrej Purgin, náměstek samozvané Doněcké lidové republiky, uvedl, že vzbouřenci nemají schopnosti odpalovat rakety Grad do oblasti, kde byl konvoj zničen, a tvrdil, že silnici bombardovala vládní vojska raketami Grad a leteckými údery.

Raketa BM-21 Grad, jejíž jméno znamená rusky "kroupy", je děsivá zbraň,která dokáže odpálit rychle za sebou více než dvacet zápalných raket, avšak je notoricky nepřesná. Obě válčící strany ji používají v ukrajinském konfliktu.

Prošin také uvedl, že vládní jednotky do 24 hodin plně obklíčí Luhansk a pak zahájí operaci na ovládnutí města. Jeho obyvatelé jsou bez vody, elektřiny a mobilníhi signálu už čtrnáct dní. Moskva vyslala k nedalekému pohraničnímu přechodu konvoj s humanitární pomocí.

V pondělí přícházely zprávy, že v Luhansku vypukly pouliční boje. Mluvčí vzbouřenců uvedl, že vzbouřenci znovu dobyli některé části města a odstranili ukrajinskou vlajku, předtím vztyčenou nad policejní stanicí.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7136

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2014