Irák: Islamisté odrazili vládní ofenzívu v oblasti Tikrítu

20. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Irácké jednotky včera zastavily krátkou ofenzívu, jejímž cílem bylo znova získat kontrolu nad městem Tikrít, rodištěm popraveného diktátora Saddáma Husajna. Odpor jednotek "Islámského státu v Iráku a Velké Sýrii" se ukázal jako příliš silný a akce skončila již kolem poledne.

V Ženevě agentura OSN pro uprchlíky oznámila velkou operaci na pomoc více než půlmilionu osob, které musely opustit své domovy kvůli bojům v severním Iráku.

Jižně od Tikrítu se vládní jednotky dostaly do těžké kulometné a minometné palby militantů, skupiny arabských a zahraničních bojovníků zocelených v bitvách v Iráku a Sýrii.

Západně od města postup komplikovaly miny a odstřelovači. Obyvatelé v centru města telefonicky informovali, že islamisté mají město plně pod kontrolou.

Agentura UNHCR oznámila, že ve středu začne čtyřdenní kampaň zaměřenou na leteckou dodávku stanů a dalších potřeb do Irbílu, hlavního města autonomního kurdského regionu, z jordánského přístavu Akaba. Následovat mají pozemní konvoje z Turecka a Jordánska a námořní doprava z Dubaje přes Írán během dalších deseti dnů.

Souběžně s kurdskou ofenzívou syrské vládní síly vystupňovaly nálety na pozice islamistů kolem města Raka na východě země. Analytici jsou přesvědčeni, že syrský prezident Asad se pokouší využít příležitosti a předvést se jako potenciálně důležitý spojenec pro západní státy, které se nyní obávají islamistů.

Podle organizace Syrian Observatory for Human Rights se k islamistům v Sýrii v červenci připojil rekordní počet bojovníků, asi 6 300 osob - 80% Syřanů a zbytek cizinců.

Nepovedená ofenzíva na Tikrít znamená pro irácké úřady vážný neúspěch. V Bagdádu probíhá pokus sestavit novou vládu, která by sjednotila většinové šíity se sunnity a Kurdy a zastavila islamistické povstání, které hrozí rozdělením země.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6609

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2014