BRITÁNIE:

Zastánci jednotné Británie se zoufale snaží na poslední chvíli zabránit skotské nezávislosti

8. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Znepokojená kampaň proti referendu o skotské nezávislosti byla obviněna z paniky a nabízení falešných úplatků na poslední chvíli, poté, co se britský ministr financí George Osborne zapřísahal, že "vypracuje důvěryhodný časový rozvrh a proces", v jehož rámci mají být Skotsku poskytnuty další decentralizované pravomoci, aby zůstalo součástí velké Británie. Je to ovšem poněkud pozdě - referendum o skotské nezávislosti se koná za 10 dní, 18. září 2014.

Osborne uvedl, že konzervativci, labouristé i sociální demokraté se dohodli, že budou jednat o návrzích pro "daleko větší" finanční autonomii pro Skotsko. Ovšem zároveň vychází najevo, že zatímco jednotlivé britské politické strany mají prý určité plány pro další decentralizaci Skotska, nekoordinovaly je mezi sebou navzájem. Skotský premiér a šéf skotských nacionalistů Alex Salmond obvinil Osborna z "panikářského opatření, navrhovaného na poslední chvíli, prostě proto, že kampaň pro skotskou nezávislost vítězí."

Salmond dodal: "Od nás teď očekávají, abychom věřili, že tajně, za scénou, poté, co už statisíce lidí odvolily [prostřednictvím poštovního hlasování, pozn. red.], se najednou připravuje radikální nová ústavní dohoda, kterou schválily strany ve Westminsteru. Ano, existuje radikální nová ústavní dohoda - je to nezávislost."

Britský konzervativní premiér David Cameron ví, že jeho budoucnost jako ministerského předsedy leží v rukou skotských voličů. Sice tvrdil, že po případném hlasování pro skotskou nezávislost neodstoupí, avšak ví, že určitá část jeho strany ho obviní, že rozpad Velké Británie zavinil. Případná nezávislost Skotska by byla katastrofou pro Labouristickou stranu, která by přišla až o 40 labouristických poslanců.

Labourističtí politikové se obávají, že podpora skotské nezávislosti je částečně motivována deziluzí voličů s labouristickou politikou a přesvědčením, že labouristé stejně v roce 2015 nevyhrají všeobecné volby. Toto jsou emocionální instinkty, proti nimž je velmi obtížné bojovat.

Rupert Murdoch, předseda mediálního impéria News Corporation, vydavatel Sunday Times a bulvárního deníku The Sun a rostoucí stoupenec skotské nezávislosti, uvedl na Twitteru, že ze soukromých průzkumů Alexe Salmonda vyplývá, že pro nezávislost Skotska je 54 procent voličů a proti nezávislosti jen 46 procent. Murdoch se vyjádřil, že problémem pro skotské strany, které nyní nabízejí Skotsku dodatečnou autonomii, je, že to dělají poněkud pozdě na to, aby to bylo důvěryhodné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7926

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2014