Ruské bombardéry narušily švédský vzdušný prostor

19. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Dva ruské bombardéry Su-24 ve středu narušily švédský vzdušný prostor, informuje deník Expressen. Ministr zahraničí Carl Bildt potvrdil, že vláda byla o incidentu informována. K narušiteli startovalo několik stíhaček Gripen a ozbrojené síly narušení hodnotí jako záměrný test připravenosti švédského systému protivzdušné obrany.

Ruské letouny vyletěly z Kaliningradské oblasti, pronikly nad švédské teritoriální vody jižně od Ölandu ve středu v poledne. Původně letěly podél polského pobřeží, ale východně od ostrova Bornholm se obrátily na sever a v nízké výšce pokračovaly k Ölandu. Nacházely se několik kilometrů uvnitř vzdušného prostoru, když proti nim odstarovaly švédské Gripeny. Pak se ruské bombardéry rychle stočily k východu.

Vloni o Velikonocích ruské bombardéry nacvičovaly bombardování švédského území. Přilétly překvapivě v noci a švédské letectvo nebylo připraveno. Letos 29. srpna Švédsko rozmístilo stíhací letouny na strategicky důležitém ostrově Gotland.

Tentokrát zasáhly proti narušiteli Gripeny jednotky F17.

V době narušení vzdušného prostoru právě jednala švédská vláda o bezpečnosti v prostoru Baltského moře a spolupráci s NATO.

Podrobnosti ve švédštině: ZDE

0
Vytisknout
9522

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014