Zatčení ruského oligarchy je varováním od Putina, tvrdí západní finančník

22. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Kreml nechal zatknout jednoho z nejbohatších ruských oligarchů, ropného magnáta Vladimíra Jevtušenkova. Byl obviněn z "propírání špinavých peněz". Bill Browder, západní manažer hedgeových fond, a známý kritik korupce v Rusku, se vyjádřil, že účelem Jevtušenkova zatčení je Putinovo varování, aby se ho nepokoušeli svrhnout. Západní sankce uvalené na Rusko v důsledku krize na Ukrajině totiž znamenají výrazný pokles hodnoty jejich soukromého kapitálu a Putin ví, že by se proto mnozí ruští oligarchové mohli proti němu pokusit o palácový puč.

Jevtušenkov byl v pátek propuštěn, ale bylo na něho na tři dny uvaleno domácí vězení. Je to od doby, kdy byl r. 2003 zatčen Michail Chodorkovskij, nejbohatší podnikatel, který nyní upadl do rukou ruského soudnictví. Jeho zatčení vyvolalo spekulace, že Kreml zamýšlí převzít jeho ropnou společnost Bašněft, jednu z mála ruských ropných společností, které jsou dosud v soukromém vlastnictví.

Jevtušenkovo zatčení zvýšilo znepokojení mezi ruskými podnikateli, kteří jsou už stejně kritičtí vůči sankcím. German Gref, ekonomický liberál, který stojí v čele obří státní banky Sberbank, je charakterizoval jako tragédii, která bude mít záporný dopad na podnikatelské klima v Rusko. Šéf hlavního svazu podnikatelů sbíral podpisy pro petici požadující Jevtušenkovovo propuštění.

Vliv hospodářských liberálů v zemi byl od počátku ukrajinské krize oslaben, naopak byla posílena frakce kremelských jestřábů, tzv. siloviků, kteří pocházejí ze státní bezpečnosti.

"Putin na Ukrajině kalkuluje nikoliv ekonomicky, ale geopoliticky, takže přirozeně byl vliv liberálů oslaben," řekl Alexander Kliment z poradenské společnosti Eurasia Group. Zaznamenal za poslední rok zhoršování podnikatelského klimatu. Jak se byznys zpomaluje, zintenzivňuje se boj o to, co zbývá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9215

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2014