Islámský stát posiluje bombám navzdory

30. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Spojené státy tento týden zesílily vojenské operace v Iráku a Sýrii, kde byla minulý týden zahájena vzdušná kampaň. Terčem bombardování se staly obilná sila, ropná zařízení a další pozice a cíle džihádistů z Islámského státu (IS) na severu a východě země. Vedle ztrát na životech radikálů se hovoří o neznámém počtu civilních obětí bombardování, a to ve městech Mandžib, Rakka, Idlib a Aleppo a jejich okolí. Mezitím bylo v Iráku, který je Američany bombardován téměř dva měsíce, nasazeno 200 amerických vojáků a jejich celkový počet nyní dosahuje 1400. Zdá se, že letecká kampaň radikály z IS v Iráku nikoliv paradoxně posiluje, jelikož jejich řady v průběhu uplynulých týdnů povážlivě zesílily.

Nová "koalice ochotných" v čele s USA pokračuje ve vojenských operacích na území Iráku a Sýrie, nicméně bez viditelných úspěchů. V Iráku militanti postupují pomalu ale jistě směrem na Bagdád, kde svádějí perné boje se šíitskými milicemi. Káidistická franšíza an-Nusrá má v plánu se s džihádisty opět spojit, neboť její předák odsoudil Američany vedené bombardování Sýrie a pohrozil odvetnými útoky na domácí půdě USA a na území arabských zemí, které jsou součástí koalice proti IS ZDE. Překvapivě stejný odsudek na adresu Bílého domu přišel od Svobodné syrské armády (FSA), kterou Washington zásobuje zbraněmi a poskytuje jejím vojákům výcvik.

To jistě nejsou zprávy, které by si Washington dal za klobouk, navíc letecké údery navzdory tahu džihádistů na iráckou metropoli jednoduše nedosahují kýženého cíle.

Může to být ale ještě mnohem horší, protože Islámský stát v současnosti představuje nejbohatší militantní uskupení na světě. Džihádisté mají na svém kontě dvě miliardy dolarů ZDE. Téměř astronomické příjmy radikálů pocházejí jak z ropného průmyslu, pěstování obilnin, tak z vyplácení výkupného za rukojmí. Pokud se mezinárodní komunitě nepodaří IS od tohoto finančního toku odstřihnout, zůstane nadále silnou hrozbou. Avšak bombardování jeho pozic z desetikilometrové výšky toho nedocílí.

Je jasné, že na území Iráku a Sýrie budou pod bombami umírat další civilisté, což se snadno dalo předpokládat. Dále je trestuhodné, že nebyly vyčerpány veškeré možnosti diplomatického urovnání konfliktu. O některých z nich jsem se už dříve ve svých textech k tomuto tématu zmiňoval. Sdružení mírových organizací s názvem United for Peace and Justice s jednou takovou alternativou přichází ZDE.

Rami Abdulrahman, který řídí Syrskou observatoř pro lidská práva, k Američany vedenému bombardování říká ZDE, že ve městě Mandžib, kde byla bombami zničena obilná sila, zemřeli civilisté. "Šlo o obyčejné dělníky, kteří v těch silech pracovali. Poskytovali lidem obživu," uvedl Abdulrahman, který ale nedokáže určit přesný počet mrtvých. Město Mandžib leží mezi Aleppem a městem Kobani, které se nachází poblíž hranic s Tureckem a o něž se vedou tuhé boje mezi džihádisty z IS a kurdskými silami.

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch požaduje, aby byl nezávislými orgány vyšetřen americký nálet na vesnici Kafr Deryan, kde podle očitých svědků nebyli usmrceni militanti, ale došlo zde k újmě civilistů ZDE. Nicméně Pentagon odmítl, že došlo ke ztrátám na životech civilistů -- navzdory výpovědím očitých svědků tragédie.

Prezident Barack Obama veřejně přiznal, že Spojené státy vznik a hrozbu pocházející z IS podcenily ZDE. Politický analytik Raed Jarrar ale říká, že hrozba IS je podle ověřených faktů naopak nadsazená, a to platí zejména v případě Spojených států. Jarrar tvrdí, že FBI a Národní protiteroristické centrum žádnou bezprostřední hrozbu proti Spojeným státům ze strany IS nevidí. Podle analytika džihádisté nepředstavují žádné ohrožení ani pro okolní státy, jako jsou Turecko, Írán, Saudská Arábie, Jordánsko, nehledě na západní země a zmíněné Spojené státy za Atlantikem. "Bombardování IS v Sýrii a Iráku spíše znepřátelené strany sblíží a dojde k výraznému oslabení opozice vůči IS," míní Jarrar. Domnívá se, že jedinou možností, jak se s Islámským státem v Iráku vypořádat, představují politické a sociální řešení, ačkoliv tomu Spojené státy v minulosti bránily. "Je zapotřebí, aby byly izolováni extrémisté z IS a podporovány legitimní sunnitské skupiny, které byly v Iráku zbaveny politické moci," uzavírá Jarrar.

0
Vytisknout
9362

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2014