Britská úvěrová společnost Wonga zruší dluhy svých 330 000 zákazníků v hodnotě 7,7 miliard Kč

2. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní britská úvěrová firma Wonga, která půjčovala peníze chudým lidem "aby vyšli do výplaty", oznámila, že zruší dluhy 330 000 svých zákazníků ve výši 220 milionů liber, tedy 7,7 miliard Kč. Přiznala, že jim neměla půjčky vůbec poskytovat.

Podnik, který britští poslanci obvinili, že provozuje v rámci zákona "tvrdou úžeru", konstatoval, že tyto dluhy zákazníkům úplně zruší a zruší také úroky a poplatky pro dalších 45 000 zákazníků.

V Sierra Leone dochází k nákaze ebolou pěti dalších lidí každou hodinu

2. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

V Sierra Leone se ebola šíří rychlostí pěti nových nakažených pacientů každou hodinu, upozornili odborníci na konferenci v Londýně. Z údajů od charitativní organizace Save the Children vyplývá, že minulý týden bylo jen v Sierra Leone nakaženo 765 nových pacientů, avšak k dispozici je pro jejich léčbu jen 327 nemocničních postelí. Charitativní organizace varovala, že šíření choroby ohrožuje celé zdravotnictví v Sierra Leone. Očekává se, že do konce října se nákaza bude šířit v Sierra Leone rychlostí 10 lidí za hodinu.

Další zmatený nový český film: Místa Radima Špačka

2. 10. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Při zhlédnutí nového českého filmu Místa Od Radima Špačka se divákovi znovu potvrdí frustrace, kterou poslední dobou zažívá nad českými filmy. Scénáristé prostě nejsou schopni napsat dobrý příběh a dramaturgové ho nejsou schopni zpracovat. Ondřej Štindl napsal mlhavý, nevykrystalizovaný scénář, který neví, co chce. Špačkův film flirtuje se známou, dobře zavedenou metodou českých filmařů z poslední doby, že prostě namíří kameru na určitý prostor a nechají v něm postavy, aby se pohybovaly, jen tak bezcílně žily, bez jakéhokoliv konkrétního příběhu a smyslu.

Co se událo ve vzdělávání v minulém týdnu

2. 10. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Novela školského zákona jde do druhého čtení ve sněmovně včetně kontroverzních formulací ustanovení týkajících se umisťování dětí do praktických škol, a to v době, kdy Evropská komise žádá po ČR informace o diskriminaci Romů ve vzdělávacím procesu. Sněmovna také přehlasovala návrh zákona o tzv. dětské skupině a zákona tak s největší pravděpodobností vejde v platnost v podobě, která ohrožuje existenci lesních školek a podobných zařízení. Pro a proti v otázce jednotných přijímaček na SŠ. Přinášíme přehled událostí ve vzdělávání v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (22. 9. -- 28. 9. 2014), připravovaném obecně prospěšnou společností EDUin.

Hongkong: Čína přitvrdila svůj postoj, protesty pokračují

2. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Čínský Lidový deník plně podpořil hongkongského správce Leung Chun-yinha a čínský ministr zahraničí vyslal varování Západu

Ve čtvrtek Peking přitvrdil svůj postoj proti prodemokratickým aktivistům v Hongkongu, zatímco tamějsí studenti obléhali vládní úřady a požadovali, aby odstoupil hlavní správce kolonie.

Lidový deník, oficiální list Komunistické strany Číny, napsal, že Čína je "velmi spokojena" s Leung Chung-yinhem a má plnou důvěru v jeho vedení. Dala najevo, že Peking nebude ochoten tohoto politika prodemokratickým aktivistům obětovat.

Hongkongští demonstranti zamýšlejí okupovat vládní úřady

2. 10. 2014

čas čtení 4 minuty



Matt Frei: Když byl Hongkong r. 1997 předán z Británie do Číny, měli formuli "Jedna země, dva systémy". Určitá míra demokracie zde v Hongkongu, méně demokracie v Číně. Demonstranti zastávají názor, že se to neuskutečnilo. A kdybyste dnes byli v Číně, mohli byste si myslet, že je to jedna země, dvě planety, protože čínská státní televize nepřinesla vůbec žádné informace o demonstracích v Hongkongu, jak vidíte tady, vysílaly se záběry čínských vojenských oslav, což se dá očekávat, avšak televize nepřinesla ani zlomek informací o tom, co se děje v Hongkongu a co by mohlo změnit i politické poměry v Číně, s dopadem pro nás pro všechny po celém světě. Náš asijský korespondent John Sparks zkoumal jádro demonstrací zde v Hongkongu:

Kde člověk stojí, závisí na tom, kde sedí

2. 10. 2014 / Ivo Šebestík

čas čtení 4 minuty

"Kde člověk stojí, závisí na tom, kde sedí." Tento výrok pocházející ze staršího ale patrně už navěky aktuálního televizního seriálu BBC (Jistě, pane ministře / premiére), by měl být vytesán do skály, případně vložen do učebnic občanské výchovy i výchov jiných. Ostatně, jako mnohé jiné věty z této vtipné a zrcadlo nastavující učebnice politické i úřední praxe.

Kapitalismus pohlcuje trvale udržitelný život na planetě

2. 10. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Pozornost při klimatickém summitu uspořádaného v září v New Yorku pod patronací generálního tajemníka OSN Pan Kim-una byla soustředěna na různé akce a inciativy, nikoliv však na přímá jednání mezi zúčastněnými zeměmi. Tato skutečnost nepřinesla závaznou dohodu, jak s klimatickými změnami efektivně bojovat. Ta by měla být uzavřena příští rok na konferenci v Paříži. Souběžně se v ulicích Manhattanu odehrály největší klimatický protest v dějinách s názvem People's Climate March a následující u nás jen drobet medializovaná akce Flood Wall Street.

Jak se vysokoškolák stane bezdomovcem

1. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Statistický úřad zveřejnil historicky první data o počtu bezdomovců ze sčítání lidu před třemi roky. Málokdo by asi čekal, že mezi bezdomovci bude 900 lidí s vysokoškolským diplomem -- a jak se vysokoškoláci stávají bezdomovci?

Proč nebombardujeme rovnou celý muslimský svět?

1. 10. 2014

čas čtení 6 minut

Kdybychom používali humanitární argumentaci důsledně, mohli bychom na jejím základě zničit celý Blízký východ

Bombardujme celý islámský svět - úplně celý - abychom jeho lidem zachránili život. Proč bombardovat jen Islámský stát, když syrská vláda mučila a vyvraždila tolik lidí? Konec konců, to bylo morálním imperativem loni. Co se změnilo? ptá se v deníku Guardian George Monbiot.

Nový český film "7 dní hříchů"

1. 10. 2014 / Ivo Šebestík

čas čtení 9 minut

Začátkem listopadu přichází do českých a slovenských kin celovečerní film režiséra Jiřího Chlumského s názvem 7 dní hříchů. Námět a scénář filmu pochází od spisovatele a scenáristy Josefa Urbana, který je rovněž autorem románu, vycházejícího souběžně v těchto dnech. Pro Jiřího Chlumského, známého zejména jako režiséra mnoha televizních filmů, je 7 dní hříchů čtvrtým distribučním filmem.

Jaký je rozdíl mezi spojencem a vazalem?

1. 10. 2014 / Ivo Šebestík

čas čtení 3 minuty

V současné době je nesmírně prospěšné dbát na užívání pojmů, které se ve svém významu kryjí alespoň částečně se skutečností. Slovo, které by se stoprocentně krylo s tím, co označuje, bohužel, neexistuje. Nicméně v politické i mediální praxi nyní existuje bezpočet chybně používaných výrazů, respektive pojmů, které původně vyjadřovaly něco úplně jiného než to, co označují teď.

Poslanci projednají petici za dobrý zákon o Šumavě

1. 10. 2014

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva Hnutí Duha

Výbor pro životní prostředí poslanecké sněmovny projedná zítra petici, v níž už přes 43 tisíc návštěvníků Národního parku Šumava a lidí z celé republiky apeluje na zákonodárce, aby jasnými pravidly zajistili ochranu divoké přírody před těžařskými firmami a krásné šumavské krajiny před developery a spekulanty s pozemky. Petici poslancům a poslankyním zítra představí zástupce petičního výboru profesor Pavel Kindlmann z Karlovy univerzity a Akademie věd a programový ředitel Hnutí DUHA Jiří Koželouh.

Zachraň jídlo chce upozornit na plýtvání v zemědělství. Chystá další happening

1. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva iniciativy Zachraň jídlo

Skupina Zachraň jídlo, která loni v září uspořádala na Václavském náměstí Hostinu pro tisíc, opět upozorní na problematiku plýtvání jídlem. Tentokrát se bude soustředit na plýtvání v oblasti zemědělství a chce šířit informaci o možnosti darování jídla potřebným mezi producenty. Happening s názvem Tisíc kilo se uskuteční v sobotu 18. října od 9 do 12 hodin na piazzetě Národního divadla.

Britští konzervativci zaznamenávají útěk svých stoupenců k euroskeptické straně UKIP

1. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

Již čtvrtým aktivistou, dosud podporujícím britskou Konzervativní stranu, kteří přešli k euroskeptické ultrapravicové straně UKIP (Nezávislé straně Spojeného království), která usiluje o odchod Británie z EU, se ve středu stal milionář Arron Banks, který v minulosti věnoval konzervativcům 250 000 liber. Nyní dal 100 000 liber UKIPu a oznámil, že podporu konzervativců opouští, neboť je podle jeho názoru důležité, aby Británie opustila Evropskou unii a "začala obchodovat s celým světem".

V úterý od konzervativců k UKIPu přešel Richard Barnes, bývalý konzervativní náměstek londýnského primátora, a ještě předtím dva konzervativní poslanci.

Tlak UKIPu na britské konzervativce je vede k výraznému posunu jejich politického programu směrem k euroskepsi. Šéf Konzervativní strany David Cameron se nyní během právě probíhajícího sjezdu konzervativců vyjádřil, že by ho "srdce nebolelo", kdyby Británie z EU odešla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zpráva o stavu Rekonstrukce státu zhodnotila rok od protikorupčních slibů

1. 10. 2014

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Rekonstrukce státu

Platforma nevládních organizací zveřejnila shrnující hodnocení, jak politické strany naplňovaly svůj závazek k prosazení devíti zákonů. Vydání hodnocení podpořila také řada známých podnikatelů, kteří jsou nespokojeni s tím, že strany odkládají svoje závazky. Zkrácená verze hodnocení poputuje do 2,3 milionu domácností ve městech po celé ČR. Jde o první detailní hodnocení každodenní práce poslanců.

Aktivistická, nikoliv racionální a prospěšná referenda

1. 10. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

V Holešově, stejně jako v mnoha jiných městech i obcích, se zvedla vlna občanské iniciativy za omezení, případně úplné zrušení hazardu ve městech a obcích. Iniciativa občanů v převážné míře dostala podobu místního referenda, ve kterém se měli občané vyjádřit, jak dál naložit s tímto nežádoucím společenským fenoménem. Referendum, které má oporu v zákoně, však bylo v mnoha případech chápáno jako omezování podnikání a podnikatelských aktivit s odvoláváním se na Listinu základních práv a svobod.

Vlny secesionismu se přelévají na západ Evropy

1. 10. 2014 / Ivo Šebestík

čas čtení 8 minut

Vlny secesionismu se pomalu přelévají z oblastí, které ještě před čtvrt stoletím náležely více či méně do sféry vlivu bývalého Sovětského svazu, také do některých zemí Evropské unie. V sobotu šéf exekutivy katalánského regionu Artur Mas ohlásil konání referenda o samostatnosti Katalánska na 9. listopadu. Ti, kteří by si přáli odtrhnout ekonomicky úspěšné Katalánsko od zbytku Španělska (podle jejich mínění méně úspěšného), se přitom nechávají inspirovat jednostranným vyhlášením nezávislosti Kosova z roku 2008.

NATO: Na Ukrajině jsou stále stovky ruských vojáků

1. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

Rusko má stále stovky vojáků na Ukrajině, navzdory "významnému" stahování sil od podepsání příměří počátkem září, konstatovalo NATO v úterý.

Po stahování na východě Ukrajiny stále zůstávají ruští vojáci, včetně příslušníků sil zvláštního určení, prohlásil mluvčí NATO Jay Janzen. Dodal, že v minulém týdnu nedošlo k žádnému dalšímu stahování u ukrajinské hranice je stále umístěno nějakých 20 000 vojáků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Banderovci z Hongkongu

1. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

"Že by hongkongskí banderovci?", zažertoval slovenský politolog Juraj Marušiak nad zprávou o nepokojích v Hongkongu vyvolaných snahou pekingských úřadů zrušit demokratické volby ZDE. Myslím, že se to s deštníkovou revolucí určitě má nějak velmi podobně. Pokud za celou záležitostí nestojí banderovci, tedy docela určitě agenti či ilumináti.

Britsko-čínské vztahy se kvůli Hongkongu dramaticky zhoršují

1. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Vztahy mezi Velkou Británií a Čínou se v úterý začaly dramaticky zhoršovat kvůli tomu, že Peking nehodlá lidem v Hongkongu dovolit svobodnou volbu příštího lídra. V ulicích na protest proti postupu centrálních čínských úřadů demonstrují již šestý den desetitisíce lidí.

"Válka je příměří"

30. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Reportáž ukrajinské televize Inter z bojů o doněcké letiště ukazuje, jak se to má s příměřím uzavřeným v Minsku. Boje na východě Ukrajiny postupně nabývají na intenzitě a vracejí se pomalu na úroveň před Minskem. Bojuje se u letiště v Doněcku, u Debalceva, Mariupolu a řady dalších sídel; sabotážní skupiny útočí na infrastrukturu u Charkova a Oděsy. Válka pokračuje. Jen se jí prostě říká příměří.

Britští konzervativci omezí svobodu projevu

30. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Radikálním islámským extremistům a neonacistům má být podle nových plánů vládnoucích britských konzervativců zakázáno, aby veřejně šířili své názory a vystupovali v televizi. Připomíná to cenzuru, kterou praktikovala vůči severoirským nacionalistům Margaret Thatcherová. Za její vlády bylo zakázáno, aby se v televizi vysílal hlas šéfa severoirské politické strany Sinn Féin Gerryho Adamse a dalších představitelů severoirských republikánů. Novináři tehdy sice směli odvysílat jeho záběry, ale jeho výroky směli jen parafrázovat. Posléze se ustálila absurdní praxe, že televizní interview s Gerrym Adamsem a s jinými irskými republikány byly dabovány - herci s irským přízvukem.

Náklady na válku s "Islámským státem" mohou dosáhnout až 22 miliard ročně

30. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Na realizaci ozbrojených operací USA proti teroristické organizaci "Islámský stát" bude třeba v závislosti na intenzitě bojů vynaložit každoročně částku 2,4 - 22 miliard dolarů. To je závěr šetření zkoumajícího náklady operace v Sýrii a Iráku, které zveřejnilo Centrum strategických a rozpočtových hodnocení (CSBA).

Potřebuje Německo více utrácet za zbrojení?

30. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Německo má vážné problémy s technickým stavem vybavení svých ozbrojených sil. Pronásledují je problémy s letadly, vrtulníky, loděmi i tanky. Panuje nedostatek náhradních dílů. Ministerstvo takřka deset let řešilo problém s minomety. Obvyklá reakce na zprávy o zmíněných potížích zní: "Potřebujeme více peněz". Je to ale skutečně vyčerpávající odpověď?

Islámský stát posiluje bombám navzdory

30. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Spojené státy tento týden zesílily vojenské operace v Iráku a Sýrii, kde byla minulý týden zahájena vzdušná kampaň. Terčem bombardování se staly obilná sila, ropná zařízení a další pozice a cíle džihádistů z Islámského státu (IS) na severu a východě země. Vedle ztrát na životech radikálů se hovoří o neznámém počtu civilních obětí bombardování, a to ve městech Mandžib, Rakka, Idlib a Aleppo a jejich okolí. Mezitím bylo v Iráku, který je Američany bombardován téměř dva měsíce, nasazeno 200 amerických vojáků a jejich celkový počet nyní dosahuje 1400. Zdá se, že letecká kampaň radikály z IS v Iráku nikoliv paradoxně posiluje, jelikož jejich řady v průběhu uplynulých týdnů povážlivě zesílily.

Počítačová hra na budování koalic s co největší plochou na glóbu

29. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Sleduji poměrně podrobně z různých zdrojů příběh bojů proti tzv. "Islámskému státu" (IS). Před rokem jsem na Facebooku komentoval úvahy amerických představitelů o bombardování al-Asadova režimu kvůli chemickému útoku v Ghútě jako cestu k "novému Tálibánu". Dnes, když tento "nový Tálibán" vznikl, moc nerozumím tomu, proč všichni zároveň tvrdí 1. že musí být zničen, že zničit ho lze jen pozemními operacemi, ale 2. že ho bude západní koalice mnoha států "jen" bombardovat -- což pro IS znamená dobrý důvod pro sjednocení s jinými islamisty a vytažení praporu boje proti ďáblovi na Západě.

Spojené státy přístupem k vojenské pomoci dál destabilizují Ukrajinu

29. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Američtí důstojníci mimo službu během minulých dní poskytli výcvik ukrajinským dobrovolnickým ozbrojeným formacím. Dodané know-how se nyní bude dále šířit prostřednictvím tří regionálních center ZDE.

Ukrajinské armádě se přitom žádné podstatné západní pomoci nedostává. Obdržela až dosud pouze "neletální" vybavení a jídlo.

NE sankcím, Ano míru!

29. 9. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 7 minut

Projev Jana Kavana na demonstraci na Václavském náměstí v Den nezávislosti.

Je jasné, že tady se nemusíme navzájem přesvědčovat, že sankce jsou absurdní, nesmyslné, škodlivé a kontraproduktivní. Jsem ale velmi potěšený faktem, že premiér české vlády je nepodporuje a velmi jsem uvítal výzvu prezidenta Zemana, aby byly sankce zcela zrušeny. Po mnoha letech trapných pravicových vlád je úlevou, že se nemusím stydět za nejvyšší představitele. Osobně jsem rád, že prezident Zeman pronesl svůj zásadní projev v Řecku, tedy v zemi, s níž jsem v roce 1999 vyjednal česko-řeckou mírovou dohodu, která přispěla k ukončení bombardování bývalé Jugoslávie.

Miloš Zeman si pro svůj projev půjčil i metaforu, kterou předtím použil ředitel jeho zahraničního odboru Hynek Kmoníček, tedy, že Ukrajina je chřipkou. S tím a nepovažuji to za bagatelizaci neboť je jasné, že podceňovaná a neléčená chřipka může značně oslabit organismus, který se pak není schopen účinně bránit rakovině, tedy radikálům z Islámského státu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
35941