Britský premiér chce omezit přístup Středo a Východoevropanů do Velké Británie

21. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

V britské Konzervativní straně se šíří hysterický strach před euroskeptickou stranou UKIP Nigela Farageho, k níž nedávno přešli dva konzervativní poslanci a jeden z nich okamžitě vyhrál za UKIP doplňovací volby.

V panice oznámil o víkendu podle týdeníku Sunday Times britský premiér David Cameron, že omezí přístup Středo- a Východoevropanů do Velké Británie.

Na to ostře reagoval José Manuel Barroso, odcházející prezident Evropské komise, jednak v nedělním televizním rozhovoru a pak v pondělní přednášce v Chatham House. Upozornil, že Cameronův návrh omezit přístup občanů EU do Británie by byl protizákonný, že by ohrozil základní princip Evropské unie, a že evropští politikové odmítnou veškeré Cameronovy pokusy omezovat základní principy Evropské unie, jako je volný pohyb občanů. Cameronův úřad na to reagoval slovy, že Evropská unie se musí zreformovat, a Cameron dodal, že jeho jediným šéfem je "britský lid", avšak odmítl zveřejnit podrobnosti o tom, jak si představuje omezení přístupu občanů EU do Velké Británie.

Barroso upozornil, že v mnoha evropských zemích žijí britští občané, například ve Španělsku je jich až 800 000, v zimě až 2 miliony. Budou tito občané nuceni se vrátit do Británie?

Barroso varoval, že Evropská unie odmítne snahu Británie omezit přístup občanů EU do Spojeného království. Vytvořilo by to totiž druhořadé evropské občany:

"Podle jakých kritérií by se jim přístup do Británie zakazoval? Podle bohatství země? Chcete snad vytvořit Evropskou unii s občany první a druhé třídy?"

Nigel Farage, předseda strany UKIP, poukázal na to, že Cameron lže britskému lidu, protože Barroso má pravdu, že volný pohyb občanů je základním principem Evropské unie, Podle Farage je jediným řešením, aby Británie z EU odešla.

Konfederace britského průmyslu přivítala argumentaci José Manuela Barroso. Barroso varoval, že v případě odchodu Velké Británie z EU ztratí Británie jakýkoliv vliv na mezinárodní scéně a velké nadnárodní podniky a finanční instituce z Británie odejdou.

Cameron a čelní konzervativci tvrdí, že britská veřejnost je přistěhovalectvím ze středovýchodní Evropy "znepokojena" a záležitost je nutno řešit.

Sky News upozornily, že počet Britů, kteří souhlasí, aby všichni občané Evropské unie měli právo žít a pracovat ve Velké Británii, za poslední rok výrazněji vzrostl. V srpnu 2013 tento názor mělo 23 procent Britů, v říjnu 2014 ho má 36 procent Britů. V srpnu 2013 toto právo odmítalo 57 procent Britů, dnes ho odmítá 46 procent Britů.

Jak na to poukázaly v pondělí Channel Four News, někteří britští občané mají naprosto zkreslené představy o počtu přistěhovalců v Británii. Někteří si například myslí, že v Británii žije dnes 86 procent přistěhovalců, ve skutečnosti je to jen 8 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9611

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2014