Kreml dá naftařům peníze z fondu určeného k zajištění penzí

22. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Fond národního blahobytu" vznikl v Rusku v roce 2008 rozdělením dřívějšího rezervního fondu s výslovným cílem dlouhodobého zabezpečení výplaty penzí v případě, že se průběžný penzijní systém dostane do deficitu. (Dalším cílem je spolufinancování systému dobrovolného důchodového spoření občanů.) Jak v Kommersantu informuje Jana Cinojeva ZDE, vláda má nyní v plánu utratit tento fond na podporu ruských naftařů.

Ruské společnosti jsou nehledě na "statečnou" vlasteneckou rétoriku Kremlu rutinně odkázány na západní úvěry, neboť vlastními finančními rezervami disponují jen v míře velmi malé a investice provádějí na základě západního úvěrového financování. Nyní, když ceny ropy kvůli stagnaci poptávky a cenové válce klesají a ruské ropné společnosti s poměrně vysokými provozními náklady se nedostanou k dlouhodobému západnímu úvěru také kvůli sankcím, je situace "velmi zajímavá". Každý pokles ceny barelu ropy o dolar stojí ruskou ekonomiku 70 miliard rublů ZDE, nicméně vláda se rozhodla pomoci naftařům v jejich finančních problémech právě z výše zmíněného rezervního fondu určeného k zajištění důchodů. Ten, jak uvádí Cinojeva, začátkem října obsahoval 83,2 miliardy dolarů.

Zájem o peníze projevily již dříve společnosti Rosněfť a NOVATEK, jejichž žádosti byly schváleny ministerstvem energetiky a čekají na vyjádření ministerstva hospodářství, přičemž vláda jako celek již vyjádřila připravenost peníze poskytnout. K dalším zájemcům patří Gazprom něfť a Lukoil. Pouze společnost Transněfť prohlásila, že tyto prostředky nepotřebuje a nebude o ně žádat.

Tak fond určený k zajištění důstojného stáří ruských občanů skončí zřejmě na účtech naftařů, přičemž se ani na všechny zájemce nedostane.

O tom, že by v době, kdy ceny ropy opět vzrostou a sankce budou zrušeny naftaři peníze státu vrátili, nepadlo přirozeně ani slovo. Zůstává tedy otázkou, jak to tedy nakonec s ruským důchodovým systémem dopadne. Již dříve totiž bylo rozhodnuto o tom, že aktuální přebytky průběžného systému budou mj. použity k financování velkorysého Putinova zbrojení.

0
Vytisknout
8711

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014