Jak budou poslanci argumentovat při zítřejším hlasování o dětských skupinách?

21. 10. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Podle sociologické studie už učitelé nemohou spoléhat na autoritu vyplývající z jejich postavení. Projde-li zákon o dětské skupině, ohrozí to péči o desetitisíce dětí včetně těch nejchudších. Studium v zahraničí posílí u mladých lidí sebedůvěru a zvídavost, ale jejich vztah k Evropě příliš neovlivní, obvykle už jej mají kladný. Ve vztahu rodiče -- škola by měla být iniciativnější škola, shodli se panelisté na Kulatém stole. Praktický video návod ukáže, jak postupovat při slučování školy. V Praze bude přednášet Elizabeth Coe, odbornice na Montessori se 40 letou praxí. Přehled událostí ve vzdělávání v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (6. 10. -- 12. 10. 2014), připravovaném obecně prospěšnou společností EDUin.

Témata týdne:

Výrok týdne:

"Moje vnučka chtěla počítač. Její otec jí navrhl, že uzavřou smlouvu: naučí se psát všemi deseti, předvede to a dostane počítač. Za sedm měsíců vnučka přišla, předvedla otci, že umí psát všemi deseti, a dostala počítač.

Jaroslava Valová, generální ředitelka firmy SIKO koupelny, podnikatelka roku 2013, na HRM Conference, konané 15. 10. v Praze. EDUin byl přizván, aby poskytl expertní vyjádření týkající se obsahu dnešního vzdělávání v panelu k tématu Job vašich snů.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • Test tolerance sněmovny k vnějším podnětům. Zákon o dětské skupině, podruhé vrácený sněmovně, bude znovu projednáván. Několik organizací, jejichž zařízení jsou současnou formulací ohrožena, sepsalo petici, v jejímž zdůvodnění je kvalifikovaný odhad, podle kterého se zákon negativně dotkne desetitisíců dětí. Zvlášť ohrožené jsou děti, pro které jsou dotčená zařízení s ohledem na jejich vývoj nepostradatelná (Člověk v tísni). Úvahu Boba Kartouse o schopnostech sněmovny kvalifikovaně v této souvislosti rozhodovat zveřejnily LN.
  • Změní studium v zahraničí člověka? Jak? Evropská komise zveřejnila studii, podle níž se kvalita charakteristik tolerance, sebedůvěra, zvídavost, rozhodnost, dovednost řešení problémů a znalosti vlastních silných a slabých stránek zvýšila u studentů v programu Erasmus o 42 % (upozornilo Scio). Velmi zajímavý experiment v téže oblasti, využívající teorie her, provedla doktorandka CERGE-EI Jana Cahlíková. Mimo jiné ukazuje, že "proevropanské postoje" nemění samotný Erasmus. Jezdí na něj lidé, kteří už se jako Evropané cítí.
  • Televize jako (anti)vzdělavatel. Britská BBC ukazuje, jak naplňovat roli televize veřejné služby: vzdělává diváky v nejnovějších poznatcích medicíny. Z překladu článku Georga Monbiota, komentátora deníku Guardian, nepřímo vystupuje potřeba učit současné generace tomu, jak nakládat se svým volným časem a jek se socializovat, neboť i jim hrozí upadnutí do izolace a samoty, u starších lidí nejčastěji vyplňované právě televizí (přinesly Britské listy).
  • Ve vztahu škola - rodič vykopává škola. Proběhl Kulatý stůl SKAV s tématem "Jak mohou rodiče ovlivňovat kvalitu vzdělávání na školách?". Vyplynulo z něj, že existuje řada individualit mezi řediteli, učiteli i rodiči, kteří umějí vytvářet komunikační přemostění a existuje řada škol, kde se to daří dělat dlouhodobě. Neexistuje ale podpora systému tam, kde se to nedaří. Na začátku má vždy "míč" škola. Záznam a shrnutí přineseme na EDUin. cz.

Inspirace z (a do) praxe

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • Jan Sokol rekrutuje seniory pro Wikipedii. Přijďte si poslechnout, proč je dobré kultivovat největší současnou encyklopedii lidského poznání. 22. 10. od 10:00 do 11:30, Městská knihovna v Praze.
  • EduFórum -- 18. setkání v Praze. 29. 10. od 19:00, HUB, Drtinova 10, Praha.
  • Montessori nástrojem moderního vzdělávání. Přednáška Elizabeth Coe, odbornice s 40 lety praxe. 30. 10. od 18:00, PedF UK, M. D. Rettigové 4, Praha.
  • Nejsem žádná socka. Kulatý stůl na téma sociální znevýhodnění, 30. 10. , Česká rada dětí a mládeže (ČRMD), Senovážné náměstí 24, Praha.
  • Interaktivní zážitkový workshop. 31. 10. - 1. 11. , ČRMD, Senovážné náměstí 24, Praha.

Více akcí a podrobnosti ke každé z nich najdete v EDUkalendáři

0
Vytisknout
7051

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2014