Hrdinové roku 2014

Papež František

26. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Papež František se ukázal být globálním advokátem sociální spravedlnosti, odsuzujícím tyranii trhu a nerovnost jako kořen společenského zla, míní komentátor deníku Guardian Seumas Milne.

Nemusíte být věřící, abyste uznali, že se lídr miliardy katolíků ukázal být předním bojovníkem za sociální spravedlnost. To je převratné jak pro Vatikán, tak pro samotného papeže, jehož minulost během argentinské diktatury byla méně než hrdinská.

Papež František se ale snaží dohnat ztracený čas: kritizuje kapitalismus a "tyranii" trhu, odsuzuje nerovnost jako "kořen sociálního zla", odmítá islamofobii a západní válečné tendence. A dokonce tvrdí, že komunisté jsou latentní křesťané, kteří "ukradli naši vlajku".

K tomu všemu odmítá vatikánskou pompéznost, očišťuje kurii a snaží se zmírňovat dogmata, od sexuality po antikoncepci. Není divu, že odveta konzervativců jede na plné obrátky.

Před pár měsíci, na návštěvě Latinské Ameriky, se papež svěřil lídrovi jednoho sociálního hnutí, že jí jen ve vatikánské jídelně. Aktivista se ho zeptal, zda je to demonstrace obyčejnosti. Ne tak zcela, odvětil papež, nevěřím, co mi servírují v papežských apartmá. Vzhledem k historii Vatikánu jsou to obavy oprávněné. Katolíci i nekatolíci mají důvod doufat, že zažene síly temnot.

Text v angličtiněZDE

0
Vytisknout
8679

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014