Problém bakalovsky postižených nájemníků v Londýně bude zřejmě odložen

19. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Americká firma, mezi jejíž vlastníky patří i britský konzervativní poslanec Richard Benyon a která plánovala vystěhovat desítky rodin a více než zdvojnásobit činže na sídlišti New Era Estate ve východním Londýně, se po vlně protestů to rozhodli neučinit a prodat sídliště správci bytového fondu, který bude nadále účtovat obyvatelům sídliště relativně nízké činže. Firma Westbrook Partners se o tom dohodla po vyjednávání s náměstkem londýnského premiéra Richarda Blakewaye a voleného primátora londýnské čtvrti Hackeny Julesem Pipem. Transakce se má uskutečnit ještě před Vánoci a pokud k ní dojde, bude to dramatický ústupek učiněný firmou Westbrook, která plánovala, že obrovským způsobem vydělá na zvýšení činží na sídlišti New Era Estate poté, co vystěhuje nynější sociální nájemce.

Obyvatelé sídliště se děsili, že budou vystěhováni na ulici ještě před Vánocemi, a někteří se plánovali v bytech zabarikádovat.

Podle dohody s novým majitelem nebudou byty proměněny v sociální byty, ale půjde i nadále o byty se soukromými nájemními činžemi, avšak nový majitel zaručí, že "nejméně po dobu jednoho roku" činže nebude zvyšovat.

Firma Westbrook Partners čelila kvůli svým plánům vydělat podstatné zisky na vyhození místních obyvatel z bytů obrovské vlně opozice. Proti jejím plánům se postavili vysocí činitelé labouristické strany stejně jako konzervativní primátor Londýna Boris Johnson. Protestní kampaň zorganizovaly tři ženy, žijící na sídlišti. Získaly podporu známého levicového komika Russella Branda, který žije nedaleko, a se stovkami dalších stoupenců zorganizovaly pochod do Downing Street, kde předaly premiéru Cameronovi protestní petici s 300 000 podpisy, apelující na něho, aby zachránil jejich byty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8297

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014