Skutečný hrdina je Ahmed

9. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Po vraždění v redakci časopisu Charlie Hebdo se spustila vlna solidarity se svobodou slova a všude jsme viděli slova „Je suis Charlie“ („Já jsem Charlie“). Byli tu fanatičtí vrazi, teroristé a byl tu satirický časopis, který si dělal legraci z víry muslimské, křesťanské i židovské. A bylo tu taky obrovské pokušení pro xenofoby vykřiknout: vidíte, to ti muslimové! Paradoxní, ale v dějinách Evropy tak běžná situace, kdy se ze zrůdného činu několika jednotlivců udělá kolektivní vina. U pogromů na židy se postupovalo stejně. Že drtivá většina evropských muslimů jsou slušní, umírnění lidé, to fanatickým xenofobům nemůže přece zabránit, aby muslimy nezačali nenávidět en bloc. Každá záminka se hodí.

Dnes jsem si všiml na Facebooku ale nové vlny solidarity a úcty, která se vztahuje k muslimskému policistovi, který byl zavražděn teroristy, když přispěchal na pomoc redaktorům zmíněného časopisu. Tento časopis urážel jeho víru, vysmíval se jí, ale tento policista, který se jmenoval Ahmed a který nutně musí být podle xenofobů zloduch jen proto, že je muslim, položil svůj život za svobodu těch redaktorů, vysmívat se jeho víře. Není Ahmed spíše než Charlie ten skutečný hrdina našich západních, liberálních hodnot? A neukazuje se zrůdnost xenofobie na jeho příkladu nejlépe? Co má společné muslim Ahmed s muslimy, kteří ho zavraždili?

Musíme se ve 21. století vracet ke krví vykoupené lekci z evropských náboženských válek, že podle náboženství lidi nelze soudit? Nebyla to dlouho naprostá samozřejmost? Ale naši xenofobové nás chtějí vrátit do dob, kdy katolíci vraždili protestanty a protestanti katolíky a obojí tím sloužili úplně něčemu jinému, než svému náboženství.

0
Vytisknout
10462

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2015