Co si myslí britští muslimové o speciálním vydání časopisu Charlie Hebdo s karikaturou proroka Mohameda na titulní straně?

15. 1. 2015

čas čtení 3 minuty





Moderátorka: Jaký mají lidé zde v Británii názor na speciální vydání časopisu Charlie Hebdo? Debata o tom, co je překročením slušných hranic, je stejně tak vášnivá jako ve Francii. Assed Baig navštívil londýnský East End, aby zjistil, co si myslí britští muslimové o mimořádném vydání časopisu Charlie Hebdo.

Reportér: Ve Francii se na časopis stály fronty, v obchodě s novinami ve východním Londýně je to ale úplně jiná scéna. Ve Francii je k dispozici jen 1200 výtisků časopisů Charlie Hebdo, ale nikdo v této části Londýna je nebude kupovat ani prodávat.

Žena na ulici: Je to nesprávné. Je to úplně nesprávné, protože neměli umisťovat obrázek proroka Mohameda na ty noviny. To není dovoleno. Já v to věřím jako muslimka.

Muž: No, oni si zjevně myslí, že mají moc, že si mohou dělat, co se jim zlíbí. A používají tu moc nesprávným způsobem.

Jiný muž: My nejsme soudci, takže je nemůžeme soudit. My nejsme porota, takže nemůžeme soudit jiné lidi. Můžete protestovat, ale prosím vás, nikoho nezabíjejte.

Reportér: Několik britských novin přineslo fotografie francouzského časopisu.

Dívka v ulicích: Ty anglické noviny, které ty obrázky přetiskují, to správně neměly dělat, protože nás muslimy to uráží. My vůbec ani nevíme, jak prorok Mohamed vypadá, a oni si z toho před námi dělají legraci. Takže je to taky rasistické.

Nedaleko ve Východolondýnské mešitě zastávali věřící názor, že toto nejnovější vydání časopisu Charlie Hebdo překročilo únosné hranice.

Muž: Svoboda projevu by měla mít své hranice. Neměli by se ponoukat lidé k tomu, aby dělali špatné věci. Samozřejmě, že jsme uražení.

Jiný muž: Prostě oni překročili hranice. Všechno musí mít své hranice.

Reportér: Mělo by se protestovat proti tomuto vydání toho časopisu?

Muž: Určitě. Mělo by se protestovat. Ale musejí to být pokojné protesty. Když demonstrovaly tři miliony lidí na podporu tohoto časopisu, pět milionů lidí by mělo demonstrovat a říct, ono to bylo nesprávné, jak to udělali.

Reportér: Jeden muslim se postavil proti těmto názorům. Adel Kefalu majitel kavárny v Brick Lane ve východním Londýně, zdůraznil, že chtěl projevit solidaritu s myšlenkou svobody projevu. Poté, co napsal na svou tabuli před kavárnou "Je suis Charlie", říká, že mu bylo vyhrožováno smrtí. Trvá však na tom, že ten nápis neodstraní.

Majitel kavárny: Znamená to, že každý má právo projevit svůj názor. Vy souhlasíte nebo nesouhlasíte, dobře. Myslím, že to, co vydali, je možná trochu šokující, ty kreslené vtipy, ale to neznamená, že si zaslouží zemřít. Je to prostě jejich názor.

Reportér: Nikdo ze všech lidí, s nimiž jsem hovořil, nezastával názor, že by se mělo na vydání časopisu Charlie Hebdo reagovat násilím. A předáci muslimské komunity ve středu večer požadovali od muslimů trpělivost, toleranci, jemnost a milosrdenství během nadcházejícího období, které bude podle jejich názoru nyní pro muslimy v Británii problematické.

0
Vytisknout
9641

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2015