Pět ruských zbraňových systémů, jichž by se USA měly obávat

16. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Je velmi nepravděpodobné, že by konflikt na Ukrajině vyústil v přímý konflikt mezi Ruskem a USA. Přesto ovšem Rusko vlastní velmi impozantní arsenál a může některé zbraňové systémy vyvážet. To znamená, že se Američané mohou napříště ve světě setkávat s některými moderními ruskými zbraněmi, píše Dave Majumdar po National Interest.

Především jde o letoun Suchoj Su-35, v kódu NATO označovaný jako Flanker E. Je to zdaleka nejlepší operační stíhač, jaký Rusko dosud vyrobilo, pokročilá verze Su-27 ze sovětských dob. Dokáže létat ve značné výšce, je rychlý a nese enormní náklad protileteckých raket. To spolu s pokročilou avionikou dělá z Su-35 extrémně nebezpečného protivníka všech amerických letounů s výjimkou typu F-22 Raptor.

Su-35 je určen k vybojován nadvlády ve vzduchu a jeho hlavními přednostmi jsou kombinace schopnosti letu ve vysoké výšce a schopnost odpalovat rakety při rychlostech kolem Machu 1,5. Má také trojdimenzionální vektorové ovládání tahu, což mu dává mimořádnou manévrovatelnost, a účinný systém rušení.

Čínské letectvo se snaží nový letoun získat a existují zprávy, že také Severní Korea by ráda nakoupila nějaké Su-35. Jakmile Su-35 začne přicházet k útvarům, pravděpodobně se objeví další zájemci, kteří na něj budou stát frontu.

K dalším nebezpečným systémům patří supertichá dieselelektrická ponorka třídy Amur, tank T-90, protilodní střela P-800 Oniks/BrahMos nebo samonaváděcí torpédo 53-65 odolné vůči rušení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
18833

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2015