Lagardeová: Levná ropa stagnaci globální ekonomiky neukončí

16. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Christine Lagardeová, která stojí v čele Mezinárodního měnového fondu, varuje, že nízké ceny ropy nepostačí k nastartování globální ekonomiky. V přednášce proslovené ve Washingtonu vyzvala Evropskou centrální banku, aby aplikovala větší fiskální stimulus.

Podle Lagardeové ani levná ropa, ani oživení v USA patrně nepostačí ke zlepšení vyhlídek globální ekonomiky v roce 2015. Před publikací pololetní zprávy Global Economic Outlook Lagardeová konstatovala, že pokud by sílila pouze americká ekonomika, trend slabých investic a spotřeby zasahující většinu rozvinutých zemí i některé rozvíjející se státy se nezmění.

Lagardeová vyzvala Evropskou centrální banku, aby uplatnila nový stimulus, protože eurozóně hrozí dlouhé období slabého růstu a mimořádně nízké inflace, která se nebezpečně blíží deflaci.

ECB mezitím připravuje finanční trhy na neprodlené rozsáhlé nákupy státních dluhopisů neboli kvantitativní uvolňování. Ten byl měl odstranit obavy z deflace.

Lagardeová také vyjádřila obavy ze zpomalení růstu v rozvíjejících se ekonomikách, stagnace v Rusku, Brazílii a Indonésii, ale i zpomalení v Číně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10352

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2015