Britští konzervativci se začínají bát skotských nacionalistů

24. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Ve snaze zdiskreditovat možnou koaliční vládu mezi britskými labouristy a skotskými nacionalisty vydala Konzervativní strana předvolební plakát, v němž záměrně photoshopem zkreslila fotografie šéfa britských labouristů Davida Milibanda (znázornila ho jako tlustého šílence) a ukázala ho v objetí s bývalým šéfem skotských nacionalistů Alexem Salmondem (také upraveným do obtloustlosti).

Podle konzervativců by koalice skotských nacionalistů s labouristy znamenala "chaos pro Británii" a "vaši nejhorší noční můru". Šéf parlamentního klubu skotských nacionalistů v Dolní sněmovně poslanec Stewart Hosie poukázal na to, že podle jeho názoru plakát znamená, že se konzervativci začali skotských nacionalistů "děsně bát", "protože silná volební podpora pro skotské nacionalisty znamená, že v londýnské Dolní sněmovně bude hlas Skotska slyšen."

Alex Massie na blogu konzervativního týdeníku Spectator napsal, že plakát "je tak blbý, že to dělá opravdu velký dojem": "Prezentuje nadcházející všeobecné volby jako válku mezi Skotskem a Anglií, v níž Anglii Skotsko ohrožuje. To je přesně, jak to vidí skotští nacionalisté a jak vidí i budoucnost Británie."

George Eaton, politický editor listu New Statesman napsal na Twitteeru, že plakát napomůže skotským nacionalistům, protože naznačuje, že "hlasování pro skotské nacionalisty neznamená, že nakonec zvítězí konzervativci". Jiní poukazují na to, že vydávat fotografii, na níž stojí David Miliband jako premiér před číslem 10 v Downing Street nebylo moudré, protože ho to prezentuje jako realistického kandidáta na premiéra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7712

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2015