OBSE: Vyzbrojení Ukrajiny by zřejmě vedlo k eskalaci konfliktu

9. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Šéf Organizace pro Evropskou bezpečnost a spolupráci varuje, že dodávky zbraní Kyjevu mohou přimět Rusko k otevřenému vojenskému zásahu na Ukrajině

Šéf mezinárodní organizace, která monitoruje konflikt na Ukrajině, uvedl, že promoskevští separatisté neustále dostávají další a další zbraně z Moskvy, avšak varoval, že pokud totéž začnou dělat západní země pro Ukrajinu, riskuje to rozšíření války.

Lamberto Zannier, generální tajemník Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, vydal toto varování na bezpečnostní konferenci v Evropě, kde se v debatě o případnému dodávání zbraní Kyjevu střetly východoevropské země a američtí členové Kongresu na jedné straně proti Německu, Británii a dalším západoevropským zemím na druhé straně. Obamova vláda uvádí, že se v té věci ještě nerozhodla.

Zanier nevidí problém v tom, pokud má dojít k reformě ukrajinské armády a k dodávání neletálních zásob, avšak vidí obrovský problém v dodávání letálních zbraní.

"Je to riskantní, protože to posílí narativ, který se už objevuje na straně separatistů, že totiž bojují ve válce proti NATO a proti Západu," konstatoval Zannier a dodal, že se Rusko může začít považovat za ohrožené.

Zannier vysvětlil, že OBSE nemá možnost vysvětlit, jak se povstalcům ruské zbraně dostávají do rukou, protože je pracovníkům OBSE zabráněno v tom, aby kontrolovali ukrajinsko-ruskou hranici. OBSE mělo dva drony, avšak jeden z nich byl zničen a druhý nelze používat kvůli rušení z ruské strany. Protirušící zařízení je velmi drahé a OBSE ho nemá.

Zannier přiznal, že pokračování ruských dodávek zbraní povstalcům, zatímco Západ odpírá dodávat zbraně Ukrajině, je nespravedlivé. Za správné řešení považuje nutnost zajistit, aby z Ruska nebyly separatistům dodávány žádné zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7549

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2015