Británie "si vyhrazuje právo vyzbrojit Ukrajinu"

11. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Británie následovala USA a tvrdí, že pokud diplomacie nezastaví ruskou agresi na Ukrajině, může začít vyzbrojovat ukrajinskou armádu. Ministr zahraničí Philip Hammond to včera prohlásil v parlamentě.

"Je národním rozhodnutím každé země v alianci NATO rozhodnout, zda Ukrajině dodat letální zbraně. Spojené království to neplánuje udělat, ale rezervujeme si právo tuto pozici přehodnotit," řekl.

"Sdílíme jasné pochopení toho, že i když neexistuje vojenské řešení tohoto konfliktu, nemůžeme dovolit, aby ukrajinské ozbrojené síly zkolabovaly", řekl ministr.

Hammond také prohlásil: "To co se teď v terénu děje [na východní Ukrajině] připomíná z hlediska všech záměrů a účelů konvenční válku malého rozsahu."

"Rusko... dodalo stovky těžkých zbraní, včetně raketometů, těžkých děl, tanků a obrněných vozidel, a udržuje na Ukrajině stovky vojáků pravidelných jednotek, včetně sil zvláštního určení, stejně jako prvky řízení a velení, systémy protivzdušné obrany, bezpilotní letouny a systémy pro elektronický boj."

"Je jasné, že prezident Putin uznává pouze sílu a když jsme zůstali jednotní, použili kombinovanou ekonomickou sílu k uvalení významných ekonomických nákladů na Rusko, mezinárodní společenství ukázalo odhodlání odmítnout ruské anachronické chování".

Litva a Polsko také prohlásily, že jsou připraveny vyzbrojit Ukrajinu.

Rusko argumentuje Kodexem EU pro obchod se zbraněmi, který členským státům zakazuje dodávky do konfliktních zón, a tvrdí, že dodávky z EU by mohly být "použity nerozlišeně, také proti civilistům". Moskva také varovala před "vážnými následky".

Diplomat EU ale dodal, že pokud Rusko popírá účast svých vojáků v konfliktu, nemůže označit dodávky zbraní Kyjevu za nepřátelský akt vůči Rusku.

Některé země EU nevěřily údajům o ruských vojscích zveřejňovaným ukrajinskými zdroji, ale podle informací listu EUobserver je přesvědčila zpráva oddělení IntCen, které slouží ke sdílení zpravodajských informací v rámci EU.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9180

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2015