Jak Rusko podporuje ultrapravicové strany v Evropě

17. 2. 2015

čas čtení 7 minut

Rusko loni podepsalo dohodu s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, že vybuduje reaktory v jaderné elektrárně v Paksu za 10 miliard euro vázaných úvěrů. Avšak Rusko provádí diplomatickou ofenzívu po celé Evropě, zejména ve střední a jižní Evropě. Zejména aktivně prosazuje svůj vliv na Balkáně, především v Srbsku a v Bosně, a intenzivně pěstuje vztahy s levicovými i pravicovými politickými stranami v západní Evropě.

V Maďarsku se na jaderné reaktory nekonal žádný konkurs ani nedošlo k žádné veřejné debatě. Maďaři se poprvé dověděli, že ty kontrakty dostalo Rusko, z ruských internetových stránek. Rusové už dodávají Maďarsku 80 procent jeho zemního plynu. Do deseti let bude ruská technologie také dodávat Maďarsku 56 procent jeho elektřiny.

Viktor Orbán je s tím zcela spokojen. Je sice premiérem v zemi, které je v EU a v NATO, avšak vyjadřuje vůči západní "liberální demokracii" pohrdání a Putina obdivuje a snaží se ho napodobovat. Putin nyní uskuteční návštěvu Budapešti. Je to teprve jeho druhá státní návštěva v členské zemi EU od začátku ukrajinského konfliktu. Loni Putin navštívil Rakousko, jehož vláda se také ostře staví proti protiruským sankcím.

Internetové stránky a sociální média v Maďarsku jsou přeplněné ruskou propagandou, konspiračními teoriemi a paranoidními stavy. Neofašistická strana Jobbik, druhá největší strana v maďarském parlamentu, je otevřeně a hlasitě proruská. Její nejvýznamnější poslanec v Evropském parlamentě byl obviněn, že je to ruský agent.

"Je překvapující, jak otevřený je ruský vliv," konstatuje Péter Krekó, maďarský analytik. "Není to skryté. Jsme tomu zcela vystaveni. Rusové z nás dělají absolutní idioty. Orbán se stal Putinovou loutkou. Myslí si, že dokáže hrát Východ proti Západu."

Putinova vláda financuje extremně pravicovou Nacionální frontu ve Francii. Na tvrdé levici má těsné vazby k nové řecké vládě Alexise Tsiprase, jehož levicový ministr zahraničí se vyjádřil, že Řecko by se mohlo stát "vojenským a hospodářským spojencem Ruska".

V Srbsku a v Bosně rozhodují ruští politikové a ruští vojenští a energetičtí lobbisté. Ovlivňují tamější politiku a oslabují možnosti těchto zemí vstoupit do EU.

Vysocí evropští a američtí diplomaté jsou také přesvědčeni, aniž by pro to dodali důkazy, že Rusko infiltrovalo, anebo pomáhá financovat, kampaně evropských nevládních organizací proti hydraulickému štěpení a navrhované dohodě volného obchodu mezi EU a USA a že prý také tiše podporují hnutí ve Skotsku a v Katalánsku za nezávislost.

Putin provozuje inteligentní a rozsáhlými finančními prostředky dotované televizní vysílání a propagandistické operace a operace na sociálních médiích. Často získává evropské veřejné mínění na svou stranu.

"Je to horší než ironické," konstatoval vysoký politik v Evropské komisi v Bruselu. "Putin argumentuje, že musel jednat, aby na Ukrajině zamezil fašismus, přitom Putin financuje fašisty po celé Evropě. My jsme na Západě opravdu naivní."

Jiný činitel Evropské komise, který jedná přímo s Ruskem, uvedl: "Tento vývoj je součástí dlouhodobé strategie, která jde daleko dál, než je jen konflikt na Ukrajině. Nacionalistická rétorika se v Rusku rozvíjí už léta. Tím, že Putin podporuje v Evropě extremní pravici, se snaží ochromit naše základní hodnoty. Je to velmi znepokojující."

Podporou extremní pravice a extremní levice v Evropě - ti nyní ovládají více než čtvrtinu evropského parlamentu - provozuje dlouhodobou politickou strategii už nejméně deset let, varují odborníci na Rusko.

"Vazby mezi ruskými nacionalisty a evropskou extremní pravicí existují už od devadesátých let," konstatuje Anton Šechovcov, akademik, který zkoumá ultrapravicová hnutí. Hovoří o nacionalistických politicích, jako je Vladimír Žirinovskij nebo neofašistický ideolog Alexander Dugin. "Hlavním rozdílem je, že v devadesátých letech šlo o spolupráci jednotlivců a skupin, které si neuvědomovaly, že by to mohlo být ku prospěchu státu."

Ruský stát se začal zajímat o spolupráci s evropskou ultrapravicí už od roku 2004. Volby v separatistických státečcích, které podporuje Kreml, jako je Abcházie či Transnistrie nebo státečky v Moldově a v Gruzii, pozorovali a schválili ultrapravicoví politikové z EU.

Partnerství mezi Ruskem a ultrapravicovými organizacemi v Evropě má ideologický podklad, vzhledem k rostoucímu konzervatismu ruské elity - homofobii, antiimigračnímu hnutí, odporu vůči Evropské unii, antiamerikanismu.

Hlavním organizátorem financování a podpory Ruska v Evropě je Konstantin Malofejev, bohatý ruský oligarcha, Putinův stoupenec a extremní nacionalista, který se vyjádřil, že Ukrajina je umělá konstrukce.

Malofejev financoval loni ve Vídni luxusní akci v jednom habsburském paláci, jíž se účastnili předáci evropských ultrapravicových stran.

Malofejev je na černém seznamu osob EU kvůli své roli na Ukrajině, kde financuje proruské vzbouřence, jejichž někteří předáci jsou jeho bývalí zaměstnanci, a nemůže tedy cestovat do EU. Protože se nemohl účastnit svatby v Řecku, kterou uspořádal jeden jeho přítel - oligarcha, pozval loni v říjnu všech 90 svatebčanů na své panství nedaleko Moskvy. Přijel i Panos Kammenos, nový řecký ministr obrany i předák řecké nacionalistické strany Anel, která je nyní zastoupena v řecké vládě.

Podrobnosti o této svatbě jsou součástí 700 emailů, které byly v prosinci hackersky získány z emailové schránky ruského diplomata na ruském velvyslanectví v Aténách a nedávno zveřejněny v německém týdeníku Die Zeit. Z emailů vyplývají četné vazby ruského diplomatického sboru na řecké a italské neofašisty.

Dokazují také, že Nikos Kotzias, nový řecký ministr zahraničí, si vyměňuje emaily s Alexandrem Duginem, klíčovým Putinovým ideologem a extremním nacionalistou. Kotzias zpochybnil nejnovější kolo sankcí EU, uvalených na Rusko.

Alexander Lebeděv, ruský podnikatel, který vlastní britské deníky Evening Standard a Independent, uvádí, že není vždy jasné, zda bohatí ruští ideologové, kteří si pěstují vazby na ultrapravicové evropské politiky, jednají na přímý příkaz Kremlu, anebo se mu jen snaží z vlastní iniciativy zavděčit. Avšak ruská půjčka 9 milionů euro Nacionální frontě Marine Le Penové, která byla zveřejněna před dvěma měsíci, musela být spojena s určitými podmínkami.

Na sjezdu Nacionální fronty v Lyonu loni v listopadu vystoupil Putinův spojenec a poslanec jeho strany Jednotné Rusko Andrej Isajev. Ve své projevu tvrdil, že Rusko rozumí evropskému lidu daleko lépe. "Vůle lidu v evropských zemích je podřízena vůli několika málo známých činitelů v EU, kteří jsou ve skutečnosti jen americkými loutkami," řekl Isajev a dodal: "My v Rusku zastáváme názor, že demokracie by měla respektovat právo menšiny, ale měla by především být založena na vůli většiny, která je vystavena na tradičních hodnotách. Jsem si jist, že v Evropě by s tím souhlasila drtivá většina lidí."

Le Penová by s tím určitě souhlasila, stejně jako Nigel Farage z britské euroskeptické strany UKIP. Ale v současnosti je důležitější Viktor Orbán, protože stojí v čele silné vlády s dvoutřetinovou parlamentní většinou. Orbán vyhodil loni z maďarského ministerstva zahraničí 200 diplomatů a ti, kteří zbyli, musejí poskytovat podrobné informace o svých minulých kontaktech s americkými diplomaty. V Maďarsku je nyní diplomatům ku prospěchu, jestliže studovali v Moskvě.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11118

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2015