Německo odmítlo řeckou žádost o další půjčku - Athény musí splnit podmínky

19. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Německo odmítlo řeckou žádost o prodloužení programu finanční pomoci, zatímco se ministři financí eurozóny připravují ke schůzce s cílem odvrátit zhroucení řeckých financí.

Řecký návrh "nesplňuje kritéria, na nichž se v pondělí dohodla Eurogroup", prohlásil mluvčí německého ministerstva financí Martin Jaeger. Předtím se mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas vyjádřil, že rečký dopis může býr základem "rozumného kompromisu".

V pátek se má v Bruselu se jít schůzka ministrů financí eurozóny a dále jednat. "Žádná dohoda by neměla vést k řeckému bankrotu," prohlásil však v rozhovoru maltský ministr financí Edward Sciluna.

Řecký ministr financí Janis Varufakis nabídl spolupráci na uzavření a prozkoumání stávající dohody o financování a slíbil, že nepodnikne jednostrannou akci a plně zaplatí všechna nová opatření. Řecká vláda věc prezentuje tak, že nežádá o pokračování programu, ale o půjčku na příštích šest měsíců.

Varufakis také prohlásil, že si přeje, aby Evropská centrální banka opět začala přijímat jako jistinu řecké vládní dluhopisy.

Experti situaci hodnotí tak, že se Řecko "dalo do pohybu", avšak ústupky ještě nejsou dostačující.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5393

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2015