Evropa provádí v Řecku násilné ničení jedné moderní ekonomiky

12. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Po sobotě večer dospělo mnoho lidí v Řecku i jinde k závěru, že Evropa absolutně netuší, čeho se snaží dosáhnout tímto nuceným zničením jedné moderní ekonomiky.

Řekové přijeli s návrhy, jimž se dostalo všeobecného posměchu, že "obsahují tvrdší škrty než ty, které odmítli". Internet je plný protestů - "Řekové se vzdali". Tím Řekové v sobotu odhalili, jak drasticky nefunkční je systém, jehož součástí se snaží zůstat, píše reportér Channel Four News Paul Mason.

Nejprve Německo předložilo návrh, který lze nejlépe popsat jako "poznámky na zadní straně obálky" - aby Řecko opustilo eurozónu na dobu pěti let. Má to logiku - Německo totiž tvrdilo, že pouze mimo eurozónu lze odepsat řecké dluhy.

Avšak to, že nejmocnější stát z eurozóny přišel v této etapě s tímto nespecifikovaným "návrhem", s textem dlouhým dva odstavce vysvětluje proč Itálie se připravuje na Německo tvrdě zaútočit, že neprojevuje kompetentní vedení a státnictví.

A pak přišlo Finsko. Finská vláda je koalici středopravicových stran a pravicové populistické strany Finů. Ta pohrozila, že nechá rozpadnout vládní koalici, pokud se Finsko bude podílet na novém záchranném balíčku pro Řecko.

Nyní eurozóna žádá, aby Řekové schválili všechny zákony, s nimiž souhlasí, než bude poskytnut jakýkoliv nový záchranný balíček. To je podpořeno hrozbou, že řeckým bankám bude ECB další týden odpírat likviditu.

V Řecku si velký počet lidí nyní myslí - a to na všech stranách politického spektra - že Evropané se snaží donutit zvolenou vládu, aby odstoupila, než bude uzavřena dohoda. Pokud by k tomu došlo, vznikne politický chaos.

Syrizu nyní podle průzkumů veřejného mínění podporuje 38 procent obyvatelstva a ta podpora stoupá. Pokud se od Syrizy neodštěpí "umírněná" frakce, centristické strany nemají šanci utvořit novou vládu a bez Tsiprasova mlčenlivého souhlasu nemůže vzniknout prozatímní vláda nevolených technokratů.

Hlavním znepokojením je plyn - protože je zapotřebí kontraktů uzavíraných dopředu - zdravotnické materiály a léky a dovoz masa.

Evropa nyní uplatňuje proti jednomu svému údajnému členu takový nátlak, který začíná vypadat jako režim sankcí. Bez další likvidity během nadcházejícího týdne dojdou řeckým bankám peníze.

Je nutno jasně zdůraznit, že řecký bankovní systém řídí Evropa, ne Řecko. Avšak po sobotě večer dospělo mnoho lidí v Řecku i jinde k závěru, že Evropa absolutně netuší, čeho se snaží dosáhnout tímto nuceným zničením jedné moderní ekonomiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9640

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2015