Harampádí ve vesmíru neohrozí internet ani provoz mobilních telefonů

11. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Dobrý den, nedá mi to a musím reagovat na článek s názvem "Skončí internet i používání mobilních telefonů?", píše Pavel Urbanec.

Dle mého názoru, jde o zavádějící článek. Tímto se nesnažím o zlehčování nebo popírání problému s odpadem na oběžné dráze Země. Ten je a bude ještě dlouho zásadním problémem. Jde mi spíše o informování jak vůbec tečou data po planetě. Již několikrát jsem se setkal s míněním, že pro komunikaci mobilních telefonů a mobilního nebo pevného připojení k síti Internet se používá výhradně nebo většinově satelitní spojení. Ale není tomu tak!

Jak funguje mobilní síť? Základním princip: zákazník má mobilní zařízení, operátor síť stacionárních základnových stanic. Zákazníkovo zařízení komunikuje se základnovými stanicemi. Základnové stanice jsou napojeny na páteřní optickou telekomunikační síť operátora, a to buď mikrovlnným spojem na nejbližší propojení na optickou páteřní síť, nebo přímo na ni.

Optická páteřní síť je složena z optických kabelů (kabely mají několik desítek, dnes i ke 200 jednotlivých optických vláken) a aktivních prvků spojených do polygonální sítě. Operátor je s ostatními operátory a sousedními státy, propojen opět páteřní optickou sítí. Světadíly jsou spojeny podmořskými optickými kabely. (např ZDE ZDE

Proč není páteřní provoz na geostacionárních družicích? Jsou to drahá zařízení s kratší životností a násobně dražší pořizovací cenou (oproti budování optických tras) a tím i cenou provozu, který jako vždy zaplatí zákazník. Důležitější je ale omezená šířka pásma (éter je omezený přírodní zdroj), a tudíž velmi omezená přenosová rychlost v porovnání s optickými kabely, kde se používá (zjednodušeně řečeno) stejná vlnová délka na více vláknech najednou a tím vyšší přenosové rychlosti.

V dnešní době streamování filmů, videí a televizních přenosů není principiálně a fyzikálně možné přenášet takové objemy po družicích. Dalším důležitým parametrem pro přenos hlasu a videohovoru je zpoždění, dle norem je nejvyšší povolené zpoždění vzniklé na trase mezi dvěma zákazníky 400-500ms (jestli mě paměť slouží), a u telekomunikačních družic se pohybujeme na hraně a za hranou povolené normou.

Ano, existují projekty družicového telefonu, např. IRIDIUM, ten se ale vyznačuje vysokou cenou pořizovací i provozní. Bavíme se o několikanásobku ceny oproti konvenčnímu mobilnímu telefonu a velmi omezenému počtu zákazníků.

Závěrem tedy můžu s klidným svědomím za sebe říci, že odpad na oběžné dráze neovlivní přístup zákazníků k pozemní mobilní síti ani k Internetu.

0
Vytisknout
5928

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2015