Bitva o Aleppo hrozí vytvořit novou vlnu uprchlíků, varuje turecký premiér

19. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Bitva o Aleppo, která se zhoršuje v důsledku ruských leteckých úderů proti tomuto městu, hrozí vyvolat novou vlnu uprchlíků ze Sýrie, varoval turecký premiér Ahmet Davutoğlu. Aleppo je terčem útoků od Isis i od jednotek podporujících syrskou vládu, včetně íránských bojovníků a ruského letectva.

Slovinsko v neděli oznámilo, že omezí příliv uprchlíků na své území na 2500 lidí denně, aby se uvolnily slovinské a rakouské hranice. To rozhodnutí vytváří zácpy uprchlíků jižněji od slovinské hranice.

"Je naší prioritou přijmout kroky, které by zabránily zvýšení počtu uprchlíků z Aleppa v důsledku tamější ofenzívy íránských milicí, Isis a ruských úderů," řekl Ahmet Davutoğlu v neděli. "Aleppo je druhé největší město v Sýrii. Ruské letecké údery i útoky od Isis nás znepokojují. Mohly by vyvolat novou vlnu uprchlíků."

Během své nedělní návštěvy v Turecku uvedla Angela Merkelové, že Německo je připraveno zrychlit proces přípravy vstupu Turecka do Evropské unie za pomoc Turecka při uzavření hranic Evropy, pokud Turecko zajistí, že do Evropy přijde méně uprchlíků.

Organizace hájící lidská práva odsoudily evropský plán za to, že ignoruje práva uprchlíků. "Rízikem rozhovorů mezi EU a Tureckem o "zvládání imigrace" je odsunutí práv uprchlíků na vzdálené druhé místo a upřednostňování uzavírání hranic, aby uprchlíci nemohli dospět do EU," řekl Andrew Gardner z organizace Amnesty International.

Davutoğlu uvedl, že Turecko je ochotno spolupracovat s EU a s Německem na blokaci uprchlíků, ale zdůraznil, že uprchlickou krizi nelze vyřešit bez ukončení války v Sýrii. Poukázal na to, že Turecko má na svém území více než dva miliony uprchlíků a vydalo na ně už 7,5 miliard dolarů. Dodal, že mezinárodní společenství musí projevit větší podporu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7117

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2015