Evropská politika dystopie

30. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Rostoucí vlna antiliberalismu a nacionalismu hrozí rozbít Evropskou unii. Naléhavě je zapotřebí ekonomická strategie na posílení poptávky, na vytváření pracovních příležitostí a růstu, varuje Nouriel Roubini, profesor podnikání na New York University:

Vítězství konzervativní Strany zákona a spravedlnosti v Polsku potvrzuje nové postoje v Evropě: Vzestup antiliberálního státního kapitalismu, v jehož čele stojí populističtí pravicoví autoritáři. V Rusku se tomu říká putinovská politika, v Maďarsku orbánovská, v Turecku erdoğanovská, Itále se stále ještě zotavuje z berluscioniovského desetiletí. Brzo budeme mluvit v případě Polska o kaczyńskiovské politice...

Jsou to všechno variace na totéž téma: K moci se dostává nacionalistický předák, když je ekonomická krize nahrazena chronickou stagnací. Tento zvolený autoritářský politik začne omezovat politické svobody tvrdou kontrolou médií, zejména televize. A pak (ve Francii to zřemě bude i žena, Marine Le Penová) zavede politiku, která je proti Evropské unii (přestože jeho země je jejím členem) a proti dalším institucím nadnárodní správy.

Pokračování na stránkách Project Syndicate v češtině ZDE

0
Vytisknout
7627

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2015