Zuckerberg tvrdí, že se svým filantropickým gestem nesnaží vyhnout placení daní

5. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Kritikové reagovali na rozhodnutí Marka Zuckerberga, zakladatele Facebooku, předat při příležitosti narození jeho první dcery postupně 99 procent akcií Facebooku charitativní organizaci, poukazem na to, že prý nejde o filantropické gesto, ale o Zuckerbergův pokus vyhnout se placení daní. Akcie Facebooku totiž Zuckerberg neplánuje převést do charitativní organizace, ale do korporace s ručením omezeným s charitativními cíli. To přináší Zuckerbergovi určité daňové úlevy. Kritikové poukázali na to, že struktura této firmy může umožnit Zuckerbergovi vyhnout se placení daní z prodeje akcií.

Zuckerberg napsal ve čtvrtek na Facebooku, že převedení akcií do Chan Zuckerberg Initiative mu a jeho manželce nepřinese žádné daňové úlevy. "Kdybychom převedli své akcie do tradiční nadace, měli bychom z toho okamžité daňové úlevy, ale vzhledem k tomu, že používáme firmu s ručením omezeným, tomu tak není. A jako každý jiný, pokud by firma s ručením omezeným naše akcie prodala, budeme z toho platit jako každý jiný normální kapitálovou daň".

Zuckerberg tvrdí, že jeho nová charitativní instituce má strukturu společnosti s ručením omezeným, aby mohla dělat charitativní investice. "Chceme financovat neziskové organizace, činit soukromé investice a účastnit se debat o vypracovávání strategií, abychom způsobili pozitivní dopad v oblastech velké nouze," napsal Zuckerberg. "Veškeré čisté zisky z investic budou také použity k charitativním účelům."

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
6053

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2015